— Det er et dårlig politisk håndverk at det ble bygd så mange små skoler. Bystyret var for rause da da de tok seg råd til så mange skoler, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Han er kritisk til at bare 80 prosent av elevkapasiteten i skolene er utnyttet.

Stian Storbukås mener skolens innhold er viktigere enn geografisk beliggenhet. Foto: Reidar Kollstad

Høyres ordførerkandidat, Harald Furre, sier at en tidligere ikke var bevisst nok på hvor mye ekstra det koster å bygge og drifte mange småskoler. Han viser også til at en tidligere antok at mindre skoler ga et bedre læringsmiljø og resultat, men at forskning senere ikke har kunne påvise en slik sammenheng.Stian Storbukås (Frp) mener ingenting må være hellig, og at det er bedre å bruke pengene på innhold enn skolebygg. Han mener innhold er viktigere enn geografisk beliggenhet.

Arbeiderpartiets Mette Gundersen tror at de nye skolene som skal bygges blir større, men hun er ikke enig i at det var feil å bygge så mange små bydelsskoler tidligere. At kommunen bruker mer på skole enn mange andre større byer, synes hun bare en hedersbetegnelse.— For 20-25 år siden var situasjonen annerledes enn i dag. En av grunnene til at det da var riktig å bygge mindre enheter var at infrastrukturen ikke var like godt utbygd og elevene ikke så mobile som i dag, sier hun.

Neppe endringer

Harald Furre sier at det i dagens situasjon likevel ikke er noe å tjene på å legge ned skoler, da det bare vil utløse store investeringsbehov ved andre skoler. Jørgen Kristiansen viser til at Kristiansand for tredje året på rad har en rekordstor befolkningsvekst. Det gjør det mindre råflott å sitte med så mye ledig elevkapasitet.

Harald Furre sier det tidligere ble satset på små skoler fordi en den gang trodde dette ga et bedre læringsmiljø. Foto: Tore André Baardsen

Kommunen har de siste 10-12 årene investert to milliarder kroner i bygging og renovering av skoler. Det gjør at Kristiansand har en bedre standard på sine skolebygg enn flere andre kommuner.

Sterkt foreldrepress

Jørgen Kristiansen mener politikere lett lar seg påvirke av sinte foreldre som tar kontakt for å kjempe for nærskolen sin.

— Det er for få partier som våger å stå i stormen, og stå imot presset fra foreldre som slåss for å beholde skolen sin, sier Harald Furre.

Stian Storbukås mener at det i skolediskusjoner er viktig å tenke rasjonelt og legge følelser til side.

Mette Gundersen vil ikke være med på at det er frykt for å tape stemmer og popularitet som har fått politikere til å si nei til skolenedleggelser. Hun mener det er naturlig at folkevalgte lytter til hva berørte foreldre, elever og skolefolk mener.

- God byplanlegging

Harald Furre mener det har vært et fornuftig samspill mellom byplanlegging og skolesektoren, og trekker fram den planlagte boligbyggingen på Kroodden som et eksempel på dette. I nærheten ligger ungdomsskolen Møvig og barneskolen Sjøstrand, som begge per i dag har god kapasitet til å ta imot flere elever.

Heller ikke Jørgen Kristiansen finner grunn til å kritisere byplanleggingen, men trekker likevel fram utbyggingen av Andøya som eksempel på det motsatte. Her ble det over natta bygd mange boliger i et område der skolekapasiteten på dette tidspunktet allerede var sprengt.