— Det er mange i min situasjon som ikke tør å stå fram. For hvis du gjør det, blir du uglesett i Håndballforbundet, hevder Gunnar Pettersen.

Det kokte rundt Vipers-treneren tirsdag etter utblåsningen mot Norges Håndballforbund (NHF). Den merritterte treneren sa sin hjertens mening om at NHF krever et 90 timers kurs for at han skal kunne fortsette trenergjerningen når kontrakten med Vipers utløper om et år.

- Bare støtteerklæringer

Etter kampen reiste han hjem til Sandefjord, og der hadde telefonen knapt stått stille da Fædrelandsvennen pratet med ham i 12-tiden onsdag.

— Det har kokt på telefonen min både etter kampen i går, og fra klokka sju i dag tidlig. Folk jeg ikke har snakket med på lenge, både trenerkolleger, tidligere lagkamerater og spillere jeg har trent, har både ringt og sendt meg meldinger. Det har bare vært støtteerklæringer, sa Pettersen.

— Hvorfor står du fram når du risikerer å bli uglesett?

— Fordi det er av og til er viktig å si i fra. Jeg er helt enig med NHF i at det er bra med kompetanseutvikling, det er viktig for meg å si. Men, jeg mener at de må bruke litt skjønn. Og når de ikke betviler realkompetansen min, det har jeg svart på hvitt i en mail fra dem, men likevel må på kurs, ja, da reagerer jeg, sier 59-åringen, som har 16 år som landslagstrener bak seg.

- Største våset jeg har lest

Han forteller at mailkorrespondansen med NHF, der han hevder å ikke ha fått svar på spørsmålet om hvor hullene i kompetansen hans er, endte med at han svarte følgende:

— Jeg svarte sikkert usaklig, men jeg skrev at «dette er det største våset jeg noensinne har lest«

Like etter at Fædrelandvennen pratet med ham, presiserte NHF i en pressemelding at kompetansekravet først gjelder fra 2017/18-sesongen, hvilket innebærer at Pettersen kan klare seg uten lisensen i to sesonger til.

«Trenere i GRUNDIGligaen og landslagene må gjennomføre alle fire nivåer og være sertifisert på høyeste nivå før 2017-sesongen starter», står det i pressemeldingen.

— Hadde jeg visst dette, hadde det ikke vært noen sak for meg for i 2017/18-sesongen skal jeg uansett ikke være trener. Men i mailene jeg har fått fra forbundet, leser jeg det som at jeg kun kan være trener neste sesong før de nye reglene inntreffer, sier Pettersen etter oppringing, og legger til:

— Men jeg står for alt jeg har sagt om forbundet.

- Aldri på kurs

I pressemeldingen fra NHF er Hein Barthold i Norsk Topphåndball sitert på følgende:

«Vi har ikke fått tilbakemeldinger fra noen av toppklubbene i Norge om at de har hatt innvendinger mot gjennomføring av de nye kompetansekravene. Vi har heller ikke fått forespørsel fra klubber om muligheter for å få fritak på bakgrunn av erfaring«

Men Gunnar Pettersen hevder å prate på vegne av flere trenere.

— Jeg har snakket med tre-fire som fortviler over at må sette seg på skolebenken. Mitt første spørsmål er: Hvem skal lede trener 3-kurset nå i mai? Mest sannsynlig er det én som noen av trenerne selv har holdt kurs for, sier den tidligere landslagstreneren oppgitt.

Han kommer uansett ikke til å gå på kurs.

— Aldri! Ikke fordi jeg er høy på meg selv, men jeg mener i all ydmykhet at jeg har kompetansen de forlanger, sier Pettersen.

- Sjekket med advokater

Han tror aldri NHF kommer til å snu.

— Jeg har vært trener i hele mitt voksne liv, og nå får jeg yrkesforbud. Jeg har sjekket med advokater om det er en sak, og begge har svart ja.

— Hva skal til for at du går videre med det?

— Akkurat nå er sjansen veldig liten. Men når du har holdt på så lenge, og plutselig blir nektet å utføre yrket ditt, er det veldig spesielt. Men jeg har ikke ambisjoner om å holde på til jeg blir 70, understreker Gunnar Pettersen.

- Dette er firkantet

Tor Odvar Moen, som overtar som Larvik-trener kommende sesong, ringte Gunnar Pettersen tirsdag kveld for å vise sin sympati.

— Dette er firkantet. Jeg har forståelse for at forbundet ønsker å formalisere kompetansen, det er viktig for oss som skal ut i Europa hvor slike kurs er et krav. Men det er spesielt hvordan forbundet neglisjerer praksis. Noe Gunnar har i bøtter og spann, sier Moen.

Han har selv meldt seg på kurs.

— Men det er greit at Gunnar setter fingeren på noe vi andre også lurer på av og til. Hva betyr egentlig praksis fra internasjonal håndball. Det er rart at det betyr så lite.

ØIF Arendal-trener Marinko Kurtovic reagerer også på Pettersens vegne.

— Jeg skjønner godt at de vil øke kompetansen, men Gunnar er en av de mest rutinerte vi har. I dette tilfellet er det selvsagt at forbundet burde se mellom fingrene på kravene sine, sier Kurtovic.

- Ikke lett å si

På spørsmål om NHF kan komme til å se mellom fingrene på kravene om kompetanseheving, svarer pressekontakt Kirsten Birkeland slik:

— Det er veldig lenge til 2017 og hva som skjer innen den tid, er ikke lett å si. Vi kan ikke forskuttere hvordan loven vil lyde. Men løpet legger opp til at trenerne skal rekke å ta trener 3 og trener 4-kurs slik at de er lisensierte innen den tid, sier Birkeland.

— Gunnar Pettersen hevder at «Det er mange i min situasjon som ikke tør å stå fram. For hvis du gjør det, blir du uglesett i Håndballforbundet»?

— Gitt at Pettersen har sagt dette, er det noe vi ikke vil kommentere, svarer Birkeland.