Noen har tydelig sett seg lei av veiarbeid og varsel om smalere vei. To trafikkskilt er kastet rett på dynga. Foto: Roar Greipsland
Fyllinga ved avfallscontainerne i Spangereid har est ut i løpet av påska. Søppelberget er større enn noen gang, og noen har kastet det som ser ut til å være deler fra et større ventilasjonsanlegg. Foto: Roar Greipsland
Fyllinga ved avfallscontainerne i Spangereid har est ut i løpet av påska. Søppelberget er større enn noen gang. Foto: Roar Greipsland
Dan Larsen er svært oppgitt over griseriet. Alt tenkelig avfall kastes på utsiden av containerne, og i sommervarmen er det illeluktende. Som deleier av lagerbygningen like bakenfor er han «nabo» til avfallsplassen, og priser seg lykkelig over at den snart skal fjernes.  Slik så det ut da Fædrelandsvennen omtalte søppeldynga for en måned siden. Nå har det blitt langt verre. (Arkivfoto) Foto: Roar Greipsland

Fylkesmannens miljøvernavdeling har gitt klarsignal til å flytte søppelcontainerne i Spangereid. Renovasjonsselskapet Maren AS håper dermed på at søppelproblemet skal bli langt mindre.

30-40 tonn søppel dumpes årlig ulovlig på utsiden av søppelcontainerne. Problemet har blitt så stort at hele avfallsplassen må fjernes. Resultatet blir at containerne splittes opp og plasseres på to andre steder.

Svar rett før påske

Før påske ventet renovasjonsselskapet på klarsignal fra Fylkesmannen og Lindesnes kommune om tillatelse til å plassere containerne på to andre steder. I påvente av svar har avfallsplassen utviklet seg til ei enda større søppeldynge.

— Jeg ga beskjed til Maren fortest mulig. Tillatelsen fra Fylkesmannen kom 10. april, og denne videresendte jeg renovasjonsselskapet samme dag slik at de kunne ha tid til å ordne opp før påske, sier Ove Torland, teknisk sjef i Lindesnes kommune. Fylkesmannens tillatelse for ny plassering gjelder ifølge Torland for en prøveperiode på to år.

Verdt forsøket

Han er i tvil om flytting av containerne vil hjelpe, men mener det er verdt forsøket all den tid de vil bli plassert mer åpenlyst.

Én container settes nå i hyttefeltet på Høyland, lenger sør i kommunen. Én eller to andre blir satt ved p-plassen ut til friluftsområdet Trones, kloss ved riksveien i Spangereid. Ved at de plasseres mer åpenlyst, håper man terskelen for å kaste ulovlig avfall blir høyere.

— Vi fikk tillatelsen til flytting oversendt rett før påskeferien, og vil i løpet av denne uka gjøre en befaring ved avfallsplassen. Containerne vil bli flyttet innen få dager, men vi må også få ryddet opp i avfallshaugen. Trolig må vi ha en gravemaskin til å fjerne alt sammen, sier daglig leder i Maren AS, Alf. G. Møll.

Mareritt

Hyttecontainerne på Gahre i Spangereid har nærmest blitt et mareritt for renovatørene. Alt mulig tenkelig og utenkelig avfall dumpes på utsiden av containere. bilbatterier, kjøleskap, griller og alt avfall som ikke kan puttes inn i containerne lempes i stedet av på utsiden. Renovasjonsselskapet har brukt gravemaskin for fjerne tonnevis med søppel hvert eneste år, på det meste 30-40 tonn om året.

— Nå ser det ikke ut der ute, sier Møll.

Etter årelange forsøk på å finne gode løsninger, har renovasjonsselskapet derfor fått nok.

Syndere i begge leirer

Til tider har det i bygda vært hete diskusjoner om hvorvidt det er hyttefolket eller fastboende som står bak svineriet, eller om det finnes syndere i begge leirer. På utsiden av containerne ligger uansett avfallet strødd i uappetittlige dynger. Bare åtselfuglene priser seg lykkelige over dagens ordning.

Noen har betalt dyrt for griseriet og fått bøter på 6-7000 kroner.

Det er kun dem som betaler hytterenovasjon som har lov til å kaste avfall, men alt usortert avfall skal på innsiden av containerne. Samtidig tilbyr renovasjonsselskapet Maren å levere alt sorterbart avfall gratis ved miljøstasjonen på Vigeland, 15 km. unna.