Med 3,5 millioner kroner i boks fra Klima— og miljødepartementet tas det nå sikte på å etablere de første stasjonene i et bredt overvåkingsprogram i vassdragene på Sørlandet.

Ifølge miljøvernavdelingen ved Fylkesmannen vil det utgjøre et godt utgangspunkt for å komme til bunns i hvorfor den forhatte veksten ikke lar seg stanse.

— Vi har hengt etter i å finne årsaken til hvorfor krypsivet vokser, men et langsiktig overvåkingsprogram vil gi oss datagrunnlaget til å knekke gåten, sier Atle Torvik Kristiansen i miljøvernavdelingen.- Vi vet noe fra forskning, men forskerne kan nå bygge arbeidet rundt overvåkingsprogrammet, og vi håper å finne årsaken til krypsivproblemet innen kort tid.

Forskere

Forskere fra UiA, UiO, NIVA og andre vil nyte godt av satsingen.

— Det har blitt et lite krypsivmiljø her nede, sier Kristiansen, og legger til at store deler av totalbudsjettet på 4,5 millioner kroner skal gå til midlertidige tiltak for å stagge veksten.

Flybilder viser at 12.000 dekar av vannoverflaten i de største elvene i Agder er dekket med krypsiv, som ødelegger for bading, fiske og båtliv. Fiskens gyteområder rammes, og kraftstasjonenes turbininntak tettes.

Opprydning er dyrt, og inntektene fra turisme, friluftsliv og kraftproduksjon faller.