— Vi får et sikkert svar om en måned. Jeg anser det som nokså sikkert at flere av disse har smitten, sier kommunelege i Mandal Stein Grytten.

Det var kommunelegen i Iveland som slo alarm overfor helsetjenesten i Mandal. En innvandrer som har vært elev ved Mottaksskolen i Mandal hadde fått påvist tuberkulose. Man hadde oppdaget smitten i Iveland der vedkommende hadde flyttet til.

Ikke påvist

Grytten sier at blant de 45 har 23 av dem indikasjon på smitte uten at det ennå er påvist. 14 av disse vil bli sjekket videre i form av blodprøve. - De siste ni har behov for en med nitidig undersøkelse på sykehus med blant annet røntgen, sier han.

Han sier at selv om tuberkulose i seg selv er alvorlig, er det ingen grunn til panikk.

— Jeg ser at det snakkes om at Mottaksskolen bør stenges, men slike tiltak er ikke nødvendig slik jeg ser det. I stedet må det hygieniske skjerpes inn med blant annet strengere håndvask, sier han.

Mange døde

Tuberkulose var en folkesykdom i Norge fram til slutten av 1940-årene med hele 7000 døde i året.

Derimot antas det at en tredel av verdens befolkning i dag er smittet med tuberkulose. Omlag 8,8 millioner mennesker årlig blir syke av sykdommen og at rundt 1,4 millioner årlig dør av sykdommen.