— Jeg har fått med meg at Freddy de Ruiter og Ingebjørg Godskesen har gitt uttrykk for at de vil trekke seg fra samarbeidet på Sørlandsbenken. Det vil alle tre sykehusene våre tape på. Vi trenger et godt samarbeid for å få gode tjenester, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap).

Hennes partikollega i aust, Freddy de Ruiter, ga tidligere i påsken uttrykk for mistillit til Åse Michaelsen (Frp), som leder Sørlandsbenken. De Ruiter mener Michaelsen har som mål å svekke sykehuset i Arendal, og mener Aust-Agder bør bryte samarbeidet med Vest-Agder-benken.

Han får støtte av Frps Ingebjørg Godskesen.

- Må være opptatt av kvalitet

Fylkesmennene i begge agderfylkene slår i en tilsynsrapport fast at tilbudet til syke nyfødte i Arendal er uforsvarlig. Michaelsen uttalte i etterkant at det er vanvittig at det er gitt dispensasjoner fra nasjonale krav for å stagge striden mellom Arendal og Kristiansand.

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap). Foto: Tone Sandberg

Kari Henriksen har ikke satt seg inn i tilsynsrapporten som utløste konflikten.— Men det vil være synd hvis vi ikke lenger får en felles benk som løfter sammen for Sørlandet. Generelt vil jeg si at vi må være opptatt av kvalitet på sykehusene i Agder. Hvis vi ikke er opptatt av kvalitet på alle tre sykehusene, taper vi mot de større sykehusene i Helse Sør-øst, mener Henriksen.

- Frivillig samarbeid

Hun understreker at Sørlandsbenken er en frivillig ordning.

— Vi samarbeider løst om saker vi er enige om. Sørlandsbenken har ikke hatt tradisjon for å jobbe sammen om saker vi er uenige om. Vi har vært uenige om saker tidligere, men jeg kan ikke huske at noen har ønsket å bryte samarbeidet helt, slik som nå, sier Henriksen.

- Lov med utblåsninger

Åse Michaelsen tar kritikken fra de Ruiter og partifelle Godskesen med knusende ro.

Stortingsrepsentant for Frp i Vest-Agder, Åse Michaelsen. Foto: Tone Sandberg

— Både Ingebjørg og Freddy skal ha lov til å komme med utblåsninger. Jeg tror begge vil se at de er mest tjent med at vi står sammen på Sørlandet, sier hun.

- Kamp for Arendal

Onsdag er det møte med Sørlandsbenken, som Michaelsen skal lede. Hun tror de vil komme til enighet, slik at den samlede benken består. Hun er likevel forundret over at de Ruiter går så hardt ut mot henne.

— Dette er ikke en kamp mot Arendal, men en kamp for Arendal. Det er en kamp for å sikre at fødeavdelingen på sykehuset i Arendal følger nasjonale krav. Jeg kan ikke skjønne at noen i Arendal vil gå på akkord med nasjonale krav. Nå har fylkesmennene både i Aust- og Vest-Agder synliggjort at det kunne gått galt. Hvis fødetilbudet i Arendal ikke er forsvarlig, så må vi kjempe for å få et forsvarlig tilbud. Men vi kan ikke akseptere dispensasjoner, mener Michaelsen.