— Dette er nesten verre enn en skandale. Atfagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus innrømmer at det er gitt dispensasjoner for å stagge striden mellom Arendal og Kristiansand, det er vanvittig, sier Michaelsen.

Bakgrunnen er at fylkesmennene i begge agderfylkene i en tilsynsrapport slår fast at tilbudet til syke nyfødte i Arendal er uforsvarlig. Ett av punktene sykehuset kritiseres for er at sykehuset har gitt fødeavdelingen i Arendal dispensasjon fra 6 av 16 nasjonale kvalitetskrav.

De svakeste

— Det skremmer meg at pasientene blir lurt til å tro at det holdes et faglig forsvarlig nivå. Dette gjelder tilbudet til de svakeste av de svake, altså syke nyfødte, sier en oppbrakt Michaelsen.

Hun lurer selv på, og regner med at også andre stiller spørsmål ved om det fins andre avdelinger ved sykehuset hvor man dispenserer nasjonale kvalitetskrav.

— Denne saken må Sørlandsbenken ta opp på første møte etter påske, sier hun.

Det er stortingsrepresentant Svein Harberg (H) fra Aust-Agder enig i.

Stortingsrepresentant for Høyre i Aust-Agder, Svein Harberg. Foto: Tore André Baardsen

Eksterne krefter— Jeg synes vi har hatt litt for mange saker på ting som bare er blitt oppdaget mer eller mindre plutselig. Jeg lurer på om vi burde ha eksterne krefter til å gå gjennom hele sykehuset for å sikre at det til en hver tid er kontroll, sier Harberg.

Han sier Sørlandsbenken også tidligere har vært kritiske til sykehusledelsen, og mener stortingspolitikerne på Agder må sette saken på dagsorden. Han vurderer også å koble inn Helse Sør-Øst, som er eier av Sørlandet sykehus.

Tillit

— Hva slags tillit, Michaelsen, har du til sykehusets fagdirektør Per Engstrand og direktør Jan Roger Olsen?

— Her må det ryddes opp, og alle fakta må komme på bordet. Både Engstrand, resten av sykehusledelsen og sykehusstyret må innrømme at det her er begått feil, sier Michaelsen.

Hun mener det er helt på sin plass at sykehusstyret også setter denne saken på dagsorden og tar en full gjennomgang.

— Denne saken handler ikke om lokalisering av funksjoner. Denne saken handler bare om de syke nyfødte og sykehusets pasienter, tilføyer hun.

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen mener dispensasjonene fra nasjonal fødeveileder har vært forsvarlige. Foto: Steinar Vindsland

Ikke uforsvarligSykehusdirektør Jan-Roger Olsen mener dispensasjonene som er gitt, ikke har ført til uforsvarlig drift av fødavdelingen:

— Da vi fravek seks av 16 krav i nasjonal fødeveileder, tok vi utgangspunkt i at det var en veileder som ikke inneholdt absolutte krav. I samråd med fagfolk på sykehuset ble vi enige om at disse dispensasjonene var forsvarlige, sier Olsen.

Han sier Helse Sør-Øst ble orientert om dispensasjonene. Og Helse Sør-Øst har nå skjerpet praktiseringen av veilederne, på samme måte som fylkeslegen i sin tilsynsrapport har bedt sykehuset gjøre.

Velkommen

— Dette er en innskjerping vi ønsker velkommen. Derfor har vi bestemt at nasjonale veiledere nå skal følges, og dette er også nedfelt i Strategiplan 2015-2017, sier Olsen som avviser Michaelsen påstand om at pasienter er blitt lurt.

— Er det dispensasjoner ved flere avdelinger?

— Vi skal ha en gjennomgang av tilbudet til slagpasienter, og der blir det viktig å sjekke om vi oppfyller kravene, sier Olsen.

— Harberg vil ha eksterne krefter til å sjekke sykehuset?

— Den rollen er det jo fylkeslegen har, sier Olsen.