— Hvis du får lus på plantene dine, henger det sannsynligvis sammen med at de vokser for fort, er svake eller at de ikke er helt på bølgelengde med klimaet vårt, sier Morten Bragdø hos Randesund Planteskole.

Og når lusene først har dukket opp, gjør norske hageeiere vondt verre.

— Det brukes tonnevis av giftstoffer hvert eneste år for å bekjempe lusene, men til ingen nytte. Lusene kommer bare tilbake, derfor er det bedre å forebygge, sier han.

Morten mener det er tre punkter som hindrer lus.

Dropp kunstgjødsel

Det første er å ikke bruke kunstgjødsel eller dyre/hønsegjødsel.

— Disse inneholder nitrogen som frigis i unaturlige store doser, derfor vokser plantene mer enn naturlig. De kraftige strekningsvekstene gjør at sukkerholdig væske "svettes" ut på overflaten og lokker til seg lus som visstnok kan finne frem til de fristende godbitene på inntil tre kilometers avstand, sier han.

Han anbefaler i stedet levende, ferdig kompost eller proteinrik lupingjødsel, som øker innholdet av mikroorganismer i jorden. Det gir en sunn og normal vekst for planten.

Svake planter

Lus har også en tendens til å angripe planter som er sterkt hybridiserte, og som derfor er dårlige til å mobilisere et allerede svakt immunforsvar.

— Mange av de moderne rosehybridene, som for eksempel Nina Weibull, Allotria, Super Star, Allgold og Peace, trenger "støttebandasje" hele livet, og klarer seg ikke uten kunstgjødsel og medisiner.

Hvis lusene først er kommet, kan man fjerne dem ved knusemetoden. - Klem forsiktig rundt blomsterknoppen eller øverste del av stilken, der lusene som regel sitter. Da tar du livet av dem. De lusene som er igjen, vil ikke trives blant lik av egen art, forklarer Morten Bragdø. Foto: Torstein Øen

Vær også klar over at planter som er grønne og i blomst i hagesentre før de burde vært det, sett fra naturens side, kan være svake og mer mottagelige for lus..

— De konsentrerer seg nemlig veldig om å overleve der og da, men blir fort stående og sture om det blir litt kaldere enn normalt. For da klarer de ikke å mobilisere sitt egentlige immunforsvar godt nok, forklarer han.

Han oppfordrer til å kjøpe arter og sorter som klarer seg på egen hånd i hagen, og som heller ikke er kommet lenger enn det lokalklimaet tilsier.

Passer til klimaet

Det tredje punktet er rett plante til rett klima.

— Det er moro med planter som er ment for andre himmelstrøk enn vårt, men da kan det ende opp med for kraftig vekst. I likhet med planten som blir gjødslet for sterkt, kan også disse bli til lekkerbiskener for lusene, forklarer han.

Mange av disse er imidlertid genetisk sterke, og trenger bare en smule hjelp i en hektisk periode av livet sitt.

Slik blir du kvitt dem

Nå vet vi litt om forebyggelse. Men hvis lusene først er kommet, er fremgangsmåten enkel. Heldigvis.

— Klem forsiktig med tre fingrer rundt blomsterknoppen eller øverste delen av stilken, der lusene som regel sitter. Dra oppover og knus dem. På frukttrær kan du rett og slett klippe av den ytterste delen, det er der "sukkeret" er og lusene holder seg, forklarer han.

Det beste er å fjerne omkring halvparten.

Mistrives blant luselik

— De lusene som er igjen, vil oppleve et krigsherjet landskap, og de vil heller ikke trives blant lik av egen art.

Morten ber oss ha is i magen. Hvis ikke alle lusene er borte i løpet av ti dager, kan man ta en ny knuserunde.

— Dette er garantert den beste måten å fjerne lus på. Hvis du bruker gift, er sjansen stor for at du også kverker lusenes fiender, sier han.

Marihøner elsker lus

Og vil du være litt snill med marihønene når du først er i gang, vet Morten råd.

— Marihøner og grønnvinger elsker lus, så finner du noen av dem, er det bare å sette dem bort på plantene med lus, så spiser de seg gode og mette, avslutter Morten Bragdø.