— Høyspentledningen er løsnet fra toppfestet på høyspentmasten. Gnistregnet det skapte, ser ut til å ha forårsaket den lille skogbrannen. Det forteller hvor tørt det er nå, opplyser utrykningsleder for KBR Lillesand, Roy Mikkelsen.

høyspentny.JPG Foto: MORTEN BOSWARA

Skryter av naboeneHan skryter av lokale folk for at det ikke gikk verre. Da brannvesenet kom fram, hadde naboer og lokale folk slukket det meste. De hadde tilgang til brannsmekker og greide å slå ut flammene.

— Lite er brent. Vi er nå på stedet og holder vakt. Høyspentledningen henger over brannstedet. Vi venter på energiverkets folk. Når de har klarert området, vil vi sette i gang etterslokking, opplyser Mikkelsen.

Brannen kom aldri ut av kontroll. Det var lite vind i Høvåg mandag ettermiddag.

Hakkespetter ødelegger

Kommunikasjonsdirektør Christian Altmann i Agder Energi kan naturlig nok ikke svare på om akkurat denne høyspentmasten i Høvåg har vært dårlig vedlikeholdt.

— Vi er nøye med å undersøke årsaken i slike tilfeller. Generelt kan jeg si at hakkespetter utgjør et stort problem for oss der vi har master av tre. Noen stolper råtner også grunnet soppangrep. Vi skifter store mengder stolper hvert år. Vedlikeholdsbudsjettet vårt er på nesten én million kroner om dagen, eller 360 millioner kroner i året, sier Altmann.

Han understreker av energi-selskapet følger nøye med på høystpentlinjene. Det er ekstra alvorlig hvis feil skal skje der.

Tørt

Utrykningsleder Mikkelsen i brannvesenet ber folk passe på i skog og mark.

— Denne lille brannen gikk det greit med. Men det skal svært lite til. Gress- og lynglaget er svært tørt nå. Lite skal til før det blir brann, sier han og minner om at det etter 15. april er forbudt å gjøre opp ild i utmark.