SONGDALEN: Med 16 mot 9 stemmer vedtok kommunestyret i Songdalen onsdag kveld at den nye barneskolen skal bygges på Vollan, skriver n247.no.

I fjor høst vedtok det samme kommunestyret å bygge ny skole på Rosseland, i stedet for Vollan, som opprinnelig ble valgt.

Nå har politikerne snudd igjen, og dette er altså det tredje lokaliseringsvedtaket som blir gjort om skolebyggingen.

Ifølge N247 var utgangspunktet fra formannskapet å utsette saken til etter kommunesammenslåingen i 2020. Men Terje Imeland (KrF) la fram et forslag fra eget parti, Ap og deler av Sp om å velge Vollan

Imeland sa også at håpet er å kunne sette spaden i jorda på Vollan mens Songdalen ennå eksisterer som egen kommune.

Les også:

– Bygge før sammenslåing

Songdalen-ordfører Johnny Greibesland (Sp) sier til Fædrelandsvennen at det var viktig å få landet skolesaken før sammenslåingen med Kristiansand og Søgne.

– Hvorfor er det så viktig?

– Fordi når vi skal inn i ny kommune så tror vi at vi vil havne bak i en kø, og byggingen ville blitt utsatt. Arbeidsforholdene til elever og lærere på Rosseland er også vanskelige i dag, og vi vil ha bedre forhold på plass så fort som mulig.

Det foreligger ennå ingen kvalitetssikrede tall for utbygging på de to stedene, men Greibesland sier at han tror at Vollan er det rimeligere alternativet.

Ordfører i Songdalen, Johnny Greibesland (Sp). Foto: Kjetil Reite

Tre år – tre vedtak

Johnny Greibesland sier at saken er komplisert, og at det derfor har tatt så lang tid.

– I 2015 var de fleste enige om å bygge på Vollan, men i fjor snudde flertallet i kommunestyret etter et benkeforslag, og Rosseland ble valgt. Nå var områdereguleringsplanen for sentrum oppe til behandling, og det er et klart flertall for at om vi skal få skolen mens vi er en egen kommune, så må den ligge på Vollan.

Han sier at Rosseland er en mer komplisert utbygging, med innsigelser fra NVE og fraråding fra Fylkesmannen på grunn av støy og trafikk.

– Det ville vært mer krevende å klargjøre den tomta for bygging.

– Hva tenker du om alle involvert som nå må forholde seg til et tredje vedtak.

– Dette har vært kjempevanskelig for folk på Rosseland, og det har vært krevende for administrasjonen og oss folkevalgte. Nå er det klart at noen er skuffet, men det er samtidig en lettelse å få landet saken. Jeg håper alle vil bli fornøyd når de får se den nye skolen til slutt, sier han.

Sterke reaksjoner

Søgne og Songdalen budstikke fulgte debatten i kommunestyret, og refererer til noen av reaksjonene fra politikerne som er imot vedtaket.

– Dette er noe av det verste jeg har hørt. Kan vi stole på politikerne i Songdalen eller kan vi ikke, Dette er en forunderlig seanse å være vitne til. Nå finner de ut at de vil legge skolen der ingen grunneiere vil selge, sa Arild Birkenes (Frp).

Solbjørg Jørgensen (Sp) reagerer på at sin egen partigruppe går inn for å ekspropriere dyrket mark, mens Jone Nygård (Uavh.) uttrykte skuffelse og forundring over snuoperasjonen i kommunestyret. Han mener den er uryddig og vanskelig.