Kronprins Haakon og Mette-Marit vil gjerne bruke tid på ferier på Sørlandet med de tre barna Marius, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.

Et område på Flekkerøya i Kristiansand har vært hyppig nevnt som egnet sted for et kongelig landsted. Men ingen avgjørelse er tatt.

– Først og fremst må jo planen for området behandles, og vi har stor forståelse for at kommunen må ha en ordentlig og ryddig prosess på dette, sier kronprins Haakon til NTB.

Det var Kristiansand kommune som i forbindelse med bryllupet tok initiativ til å være behjelpelig med å legge til rette for at kronprinsparet skulle få et sommersted i kommunen.

– Det er klart jeg setter pris på det. Det hadde jo vært fint med et sted på Sørlandet, siden jeg har tilknytning til landsdelen, sier kronprinsessen.

Ikke noe på bordet

Paret vet ikke hvor langt prosessen er kommet i forhold til tomteplanen i området.

– Vi har ikke fått noe på bordet som vi kan ta stilling til, sier kronprinsen, som ikke har problemer med at det har vært reist kritikk mot hytteplanene.

– Vi føler at det er et prosjekt som kanskje går i orden, men vi har et avslappet forhold til det. Hvis det ikke går, er det selvsagt helt greit. Da prøver vi å finne noe annet. Så enkelt er det egentlig, sier kronprinsparet til NTB.

– Men vi håper jo å komme på Sørlandet etter hvert, legger kronprinsen til.

Politisk motstand

Både Frp og SV i Kristiansand sier nei til at kronprinsparet får bygge landsted på Flekkerøya. Likevel er det flertall i formannskapet i Kristiansand for å legge til rette for at kronprinsparet kan bygge på øya.

Kristiansand kommune ønsker å kjøpe NRKs 42 dekar store eiendom på Flekkerøya for 2,6 millioner kroner. Ti dekar skal reguleres til mulig feriested for kronprinsparet og eventuelt selges videre til de kongelige.