Aftenposten publiserer navn og bilde av Rustam Louis Foss i samråd med familien. Det er Foss som ble skutt og drept på Bislett tirsdag, etter at han gikk til angrep mot politipatruljen som forsøkte å hindre ham fra å angripe tilfeldige personer på gaten.

Bistandsadvokat Andrea Wisløff sier at de pårørende ønsker at avdødes identitet kommer frem i pressen.

Hun representerer en pårørende av Rustam Louis Foss i Norge, en tante som bor i Drammen. Hun er opprinnelig fra Kasakhstan.

– Hun har i mange år fungert som moren til Rustam. Hun og den egentlige moren er enige om at hans identitet og historie må bli kjent, sier Wisløff.

33-åringens tante: – Det er jeg som har oppdratt ham

33-åringens tante, Aminat Hasbulatova, er blitt intervjuet av Drammens Tidende.

– Han var sønnen min. Det er jeg som har oppdratt ham. Jeg husker jeg spurte ham: «Vil du ikke bli i hjemlandet». Svaret hans var nei, han ville bli med meg, sier hun til avisen.

Til avisen sier tanten at Foss ble født i Kasakhstan i 1988. Senere flyttet han til Tsjetsjenia sammen med tanten, før de etter hvert dro tilbake til fødelandet som følge av krigen i Tsjetsjenia.

Hun forteller at hun og Foss kom til Norge i 2002. De reiste til Norge da mulighetene til et godt liv var små i Kasakhstan, forteller hun. Foss’ mor ble igjen i Kasakhstan, og faren var død.

– Jeg husker jeg var så glad for at jeg hadde kommet til Norge. Men ikke nå lenger. Ikke med tanke på det som har skjedd med Rustam, sier tanten.

Det er blitt lagt ut både blomster og bilder av Foss utenfor blomsterbutikken han ble skutt. Det er også tent flere lys. Foto: Olav Olsen

Vil vite hva som gikk galt

Bistandsadvokat Wisløff sier de pårørende sitter igjen med sjokk og sorg og mange ubesvarte spørsmål.

– Familien lurer på hva som egentlig skjedde på Bislett og under behandlingen av Rustam i helsevesenet. Var det riktig det som ble gjort i Thereses gate? Og fikk han den hjelpen han trengte i behandlingen, spør Wisløff.

Onsdag ble det kjent at Statsforvalteren i Oslo og Viken oppretter tilsynssak med helsevesenet etter hendelsen på Bislett tirsdag.

Tilsynssaken skal se nærmere på hva slags helsehjelp 33-åringen fikk i forkant av episoden.

Foss ble dømt etter å ha knivstukket en person på Ankerbrua i Oslo i 2019. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

Dømt til tvungent psykisk helsevern

11. desember i fjor ble Rustam Louis Foss dømt til tvungent psykisk helsevern i Oslo tingrett. Det skjedde etter at han hadde knivstukket en mann på gaten på Grünerløkka i 2019. Det var ingen kobling mellom de to.

I etterkant av hendelsen ble det foretatt en rettspsykiatrisk vurdering av Foss. De sakkyndige som vurderte ham, viser der til at Foss hadde en «vanskelig og traumatisk barndom og ungdom». Oppveksten foregikk i det krigsherjede Tsjetsjenia.

Foss kom i 2013/2014 inn på Teaterhøgskolen. Han skal ha hatt en drøm om å bli Hollywood-skuespiller, forteller flere som kjente ham. 33-åringen spilte blant annet i kortfilmen «Skyggene mot byen». I tillegg hadde han flere mindre roller, blant annet i «Lilyhammer» og «Tomme tønner 2».

Men etter to år ble utdannelsen avbrutt. Dette som følge av atferdsvansker som skolen ikke aksepterte, kommer det frem i dommen fra Oslo tingrett.

Der står det:

«Etter dette synes det som om han har hatt en alvorlig funksjonssvikt og ikke klart «å komme seg på bena igjen» til tross for at teaterhøyskolen har fremstått støttende og han har oppsøkt profesjonell hjelp».