GRIM: — Vi har blitt enige om å ta et krafttak for det vi kaller god, gammeldags folkeskikk, sier Hans Olav Rike, rektor ved Grim skole.

I løpet av de tre neste årene skal skoler fra Kvadraturen til Mosby bli enige om en felles kultur som fremmer god folkeskikk. Elever på alle klassetrinn skal bli drillet i rett oppførsel.

Skolene skal også bli enige om hva som er akseptert, og så skal lærerne bli samstemte om hvordan de reagerer på at elever bryter grensene

— Barn og unge har alltid presset de bestående grensene. Spørsmålet er om vi bare skal vike tilbake og åpne opp for alle strømninger, sier Rike.

Resultater

Ved Grim skole har enkelte klasser hatt folkeskikk på timeplanen i flere år. Ifølge Marianne Homestad, kontaktlærere i tiende klasse, har det gitt klare resultater. Folkeskikk og respekt er tema hver gang klassen samles til klassens time. På den måten har de blant annet blitt kvitt banningen.

— Det var en del ord som ble brukt som ikke var bra. Så vi sendte ut informasjon til foreldrene om at det var nulltoleranse på banning og sexfikserte skjellsord. I løpet av noen uker var det en markert forandring, sier hun.

I klassen er det heller ikke lov å ha hette eller kaps på i timen.

— Det er kanskje litt gammeldags det da, sier Øyvind Føreland.

— Men det er forståelig også. Det er ikke så lett for læreren når en elev har hetta langt ned i øynene, sier Heidi Andersen som går i samme klasse.

I klassen har de dessuten innført sine egne «fem om dagen».

— Det er: møte presis, vær forberedt, hold orden, vær positiv og vis respekt, oppsummerer Marianne Homestad.

Mer ro

Rektor Hans Olav Rike er overbevist om at det vil bli et langt bedre læringsmiljø hvis elevene lærer mer folkeskikk og får respekt fra hverandre.

— Ta for eksempel dette med trusler. Vi kan ikke huske at det tidligere har vært så lett å slenge rundt seg med at «jeg skal drepe deg», sier Rike.

— Når vi tar tak i dette, sier elevene gjerne at det bare var for gøy. Men det er noen som ikke synes dette er noe gøy. Og en elev som er redd for juling, lærer seg ikke så lett matematikk, sier Rike.

Rektorer ved de andre skolene i sentrum bydel er enige i at det er på tide å konsentrere seg om folkeskikk.

— Det er absolutt det, og vi mener også at vi har oppnådd resultater ved nettopp å ha fokus på dette, sier Ole Kristian Lauvnes, rektor ved Karl Johans Minne skole på Tinnheia.

Han mener skolene godt kan velge forskjellige metoder. På hans skole setter klassene av en time annenhver uke der klassen snakker om hva som er akseptert på skolen.

— Gjennomsnittet for hvor mange som sier de blir mobbet er sju prosent på landsbasis. Hos oss er det to prosent. Så vi tillater å kalle oss en trivselskole, sier han.