OSLO: Senterpartiet vil støtte Norsk Tippings automatmonopol i en kortere periode, men vil på sikt at alle automater skal bort. Det gjelder også de nye og såkalt snillere automatene.

– Spilleavhengighet er et svært alvorlig problem for den enkelte som er rammet, og for hele samfunnet. Det bør derfor arbeides for at tilbaketrekkingen av Norsk Tippings automater skal kunne startes i løpet av 2008, og automatene bør kunne være helt borte om noen år, sier partileder Åslaug Haga.

Støtte over statsbudsjettet Senterpartiets sentralstyre er samtidig opptatt av at de frivillige organisasjonene opprettholdes og styrkes. Spilleautomatene gir hvert år 1,2 milliarder kroner i kassa for de frivillige organisasjonene.

– Sp vil derfor arbeide for at de frivillige organisasjonene over tid sikres økte offentlige tilskudd, slik at spilleautomatene kan fases ut, heter det i en uttalelse fra sentralstyret.

Den nyvalgte idrettspresidenten, Tove Paule, var overrasket over utspillet fra Senterpartiet.

– Norsk idrett stiller seg bak spillemonopolet som er, og vi støtter kulturminister Trond Giske i den jobben han gjør, og håper at Stortinget vil gjøre det samme, sier Paule til NRK.

Tror på enighet med Ap

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok at alle kommuner skal ha automater fra Norsk Tipping når monopolet trer i kraft 1. juli. Åslaug Haga tror det er mulig å komme til enighet med regjeringspartneren.

– Jeg tror vi har felles interesse av å redusere spilleavhengighet. Vi skal gå inn i en diskusjon med både Arbeiderpartiet og SV, og vi må jobbe på den måten vi pleier. Gå skritt for skritt og snakke oss fram til enighet, sier hun til NRK.

Automatmonopolet har allerede fått sterk motstand. Over 200 ordførere har skrevet under på et opprop der de selv krever å få bestemme over automatplassering i sin kommune.

Kulturminister Trond Giske (Ap) ville søndag ikke kommentere saken.