OSLO: — Jeg ser at dette er en av sakene hvor det er størst skillelinjer. Men for oss er det veldig viktig at de som trenger hjemmehjelp, selv kan bestemme hvem som leverer tjenestene, sier Høyres ordførerkandidat Per Sigurd Sørensen.

— Offentlige løsninger er en av våre hjertesaker. Dette er en av sakene der folk virkelig kjenner oss igjen, sier Aps ordførerkandidat Mette Gundersen.

Privat omsorg er ett av de få spørsmålene som virkelig skiller de tradisjonelle hovedmotstanderne ved høstens valg i Kristiansand. Og er dermed en av sakene som kan hindre en storkoalisjon.

PRIVATE VELSIGNELSE

Få vil si noe utad, men i både Høyre og Ap snakkes det om et samarbeid mellom Ap, KrF og Høyre som det mest sannsynlige etter valget 10. september.

Men for Høyre er private tilbud i omsorgstjenesten svært sentralt. På helgens landsmøte har ordførerne i Oslo, Bergen og Stavanger fortalt om velsignelsene ved at brukene kan velge mellom ulike leverandører. Landsmøtet har også vedtatt et omsorgsprogram der dette er ett av hovedpoengene.

Per Sigurd Sørensen gjør det klart at en slik valgfrihet vil være en viktig sak for ham hvis han kommer til makten i Kristiansand. Konkret vil Sørensen ha følgende system:

Alle som har rett til hjemmehjelp, skal selv kunne velge leverandør. Kommunen betaler, også når brukeren ønsker et privat firma.

Dette skal også sikre at bare et begrenset antall mennesker kommer inn døra til den enkelte bruker.

— Dette er en viktig sak av respekt for de som trenger omsorg, sier Sørensen.

Han vil likevel ikke gå så langt som partifellene i de andre storbyene. Der har Høyre lagt til rette også for private sykehjem.

— Vi må velge våre slag. Som den politiske situasjonen er i dag, vil det ikke være realistisk å få gjennomslag for det. Nå begynner vi med valgfrihet i hjemmebaserte tjenester, sier Sørensen.

- HELT UAKTUELT

Men Mette Gundersen er klar på at Ap ikke kan være med på et slikt løp.

  • Dette er de gode, gamle tankene om å privatisere hjemmeomsorgen. Det er nettopp den type politikk vi har klart å holde i sjakk de fire siste årene i bystyret. Vi vil heller videreutvikle kommunens omsorgstjenester, sier Gundersen.

— I stedet for å slipe til private, vil vi ha så mange ansatte i den kommunale omsorgen at brukene må forholde seg til så få som mulig.

Gundersen nekter å svare på det hun kaller hypotetiske spørsmål om denne saken kan velte en eventuell storkoalisjon. Men gjør samtidig klart at Ap ikke har mye å gi i forhandlinger om privat omsorg.

  • Vår politikk er krystallklar. For oss er det helt uaktuelt med privatisering, sier Gundersen.