KRISTIANSAND: — Ambassaden ringte min kone på mandag, og fortalte at det nå ligger et innreisevisum klart til henne, sier Dagfinn Andersen fra Søm til fvn.no.

Dermed kan Lyudmila endelig få reise til Kristiansand.

- Det er jo bare å si at for hennes og hans skyld synes jeg dette var veldig gledelig, sier Tone Brunstad, førstekonsulent ved utlendingsseksjonen i Agder politidistrikt. Fra politiets side har nemlig Lyudmila vært velkommen til landet siden ekteskapsinngåelsen 3. oktober i fjor.

Ekteparet selv er lettet og glade for at de endelig kan begynne samlivet, ett år etter at de giftet seg på tinghuset i Kristiansand.

— Det skal bli godt å pakke ned både sakspapirer og alle frustrasjoner, sier Dagfinn ettertenksomt. Han er finansdirektør i OSM-gruppen til daglig, og er vant til mye papirmølle. Men han konstaterer at dette har tæret hardt på kreftene.

Siden Dagfinn Andersen og Lyudmila Bobrovitska giftet seg for ett år siden har tilværelsen for Dagfinn hjemme på Søm stort sett bestått i papirarbeid, søknader, avslag, skuffelser og lange telefonsamtaler mellom Søm og Lugansk i Ukraina, Lyudmilas hjemby.

Myndighetene rotet nemlig med regler for søknad om familiegjenforening, og på politiets anbefaling søkte de om dette fra Norge, og oversatt en visumfrist etter forsikringer fra politiet. Etter denne misforståelsen har ekteparet stort sett følt at de har snakket med paragrafer, og ikke mennesker.

UDI besluttet den 31. august i år å prioritere behandlingen av saken etter gjentatte henvendelser fra pressen og søkerne.

I stedet for den stipulerte behandlingstiden på ni måneder, gikk det nå kun ni dager.

Lyudmila kan nå for alvor begynne pakkingen, slik at hun kan flytte sammen med ektemannen sin. Men først skal de på en forsinket bryllupsreise.

— Det blir julefeiring på Søm i år, sier Dagfinn.