KRISTIANSAND: Direktoratet for samfunnsikring og beredskap har hatt en gjennomgang av varslingsanlegget, og kjører onsdag en landsomfattende test, forhåpentligvis med bedre resultat enn i fjor.

Ved varslingsprøven sendes signalet ”Flyalarm”. Signalet blir gitt med korte støt i cirka ett minutt kl 1200. ”Faren over”-signalet med ett støt i om lag et halvt minutt sendes kl 1205. 30 anlegg ute av drift I Vest-Agder vil sannsynligvis 40 anlegg tre i funksjon, mens 18 av anleggene i Aust-Agder vil gi lyd. Likevel er det over 30 anlegg, mange av dem i mindre byer og tettsteder, som ikke er i funksjon. Her er det meningen at kirkeklokker skal fungere som supplement, men heller ikke disse høres av alle.

Det er Sivilforsvaret som har ansvaret for varslingsanleggene omkring i landet (tyfoner), for varsling av befolkningen ved overhengende fare.

I fredstid er det politiet som tar beslutning om slik varsling, som kan være aktuelt blant annet ved gassutslipp fra industri eller dambrudd i vannmagasiner.

I bruk i moderne tid

Ved gassbrannen i Lillestrøm i 2000 ble Sivilforsvarets varslingsanlegg benyttet for å alarmere befolkningen. I krig kan Sivilforsvaret utløse varslingsanleggene ved fare for flyangrep.

Slik er signalene (hør lyd):

Viktig melding — lytt på radio

(NRK), blir gitt med tyfoner slik: Tre signalserier med ett minutts opphold mellom seriene. Blir gitt med kirkeklokker der det ikke er tyfoner: Ringing i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene.

Betyr: Viktig melding, lytt på radio for nærmere orientering. Signalet vil kunne bli brukt både i fred og krig.

Hør lydeksempel fra Sivilforsvarets hjemmesider.

Flyalarm

Blir gitt med tyfoner slik: Korte støt i cirka ett minutt.

Betyr: Fare for angrep – søk dekning.

Hør lydeksempel

Faren over

Blir gitt med tyfoner slik: Et støt i omlag ett halvt minutt.

Betyr: Faren eller angrepet er over.

Hør lydeksempel