OSLO: – Hvis ingen endrer på de vedtak som er gjort, betyr det at vi får en automatfri høst, sier sjefen for Lotteritilsynet, Atle Hamar, til NTB. Tirsdag skal han delta på en pressekonferanse der kulturminister Trond Giske vil presentere regjeringens spillepolitikk.

På spørsmål om de spillavhengige denne høsten dermed blir avvendt eller om de bare får abstinensplager, sier Hamar at hele spillemønsteret vil endre seg når de nye Video Lottery Terminals (VLT-ene) kommer på plass.

– De grupper som dagens automater har gjort spillavhengige vil ikke uten videre flytte over til de nye VLT-ene. Mange av dem vil kanskje gå på bingo i stedet, sier Hamar. Han tror ikke de vil havne som pokerspillere på nett.

Epler og bananer

Han karakteriserer forskjellen mellom automater og VLT-er som forskjellen mellom epler og bananer.

Hamar føler seg helt trygg på at det nye systemet som kulturministeren nå skal redegjøre for vil ha innebygde garantier mot den type avhengighet som automatene har skapt.

– Det hele er knyttet sammen i et nasjonalt nett som vi kan kontrollere fra vårt kontor i Førde. Oppdager vi i Lotteritilsynet at det foregår spill på de nye terminalene som kan virke uheldig, kan vi stanse dem med et tastetrykk, sier Hamar.

Han sier det har vært et uheldig trekk ved debatten at mange ikke har forstått den store forskjellen mellom en automat og en VLT til tross for kulturministerens iherdige forsøk på å forklare den.

Trenger penger Informasjonssjef Signe Bjørvik i Kulturdepartementet vil ikke avsløre noe av innholdet i statsrådens redegjørelse før pressekonferansen. Det er den praktiske gjennomføringen basert på de diskusjoner man har hatt i regjeringen som Giske nå vil redegjøre for, sier hun.

Bjørvik vil ikke uttale seg om hvordan staten skal dekke det tapet som de frivillige organisasjonene vil få i det automatfrie andre halvår og henviser til tirsdagens pressekonferanse.

Det var Høyre-ordføreren i Drammen som startet et opprør mot nyordningen med VLT-er i stedet for automater. Han fikk støtte fra over 200 andre ordførere, og dermed ble spørsmålet problematisk for alle regjeringspartiene.

Arbeiderpartiet avklarte sin holdning under landsmøtet i vår, mens SV og Sp først støttet nyordningen etter gruppemøter i Stortinget i forrige uke.

Trenger tid

Direktør Jan Peder Strømslid i Norsk Tipping på Hamar er enig i Hamars sammenligning mellom epler og bananer.

– Det er nærmest et understatement, men begge to er jo frukt. Annen likhet er det ikke, sier Strømslid.

Han bekrefter at Norsk Tipping vil trenge minst et halvt år før de første VLT-ene kan utplasseres. Strømslid har besøkt andre europeiske land der Video Lottery Terminals brukes, men understreker at de vi skal få her i landet vil være spesifikt norske.

– Det betyr at de skal innrettes slik at de tar høyde for de politiske vedtak om begrensninger som allerede er truffet.