— Å lage mat i skogen er ikke tungvint. Det er også mulig å lage ting ferdig på forhånd hvis man synes det er enklere, sier Anette Risvand Fossheim.Både hun, Tone Daland og Astri Gabrielsen synes mye av kosen ligger nettopp i å tilberede maten ute i naturen.Med barnevogn på slep trasker venninnegjengen opp i skogen rundt Sukkevann i Randesund. På veien samler de ved til bålet.- Når man skal lage mat, er det lurt å ha med seg tørr ved i tillegg, slik at man får skikkelig fyr på bålet, sier Astri.Lett oppakning. Selv om ved kan være tungt å bære med seg, er det ikke mye utstyr som trengs for å lage en fireretters delikatesse blant gran og kaniner. I sekken har de mat, en lett wokpanne designet med tanke på tur, en gryte, litt bestikk og aluminiumsfolie.- Tenk kreativt og bruk utstyret til flere ting, oppfordrer Astri.For å spare på utstyret bruker de vedkubber til å kutte grønnsaker og løk på, og styr med oppvask er bare å glemme. Mose fungerer bedre enn oppvaskkost og såpe.Selv om middagen venninnegjengen serverer er råflott, trenger ikke mat i skogen å være avansert. Uansett vil det smake bedre enn pølse i brød, bare man legger litt kreativitet i matvalget. Til forrett serveres dadler og taffelost. Hver for seg surres de inn i bacon og stekes på bålet med en pinne.Bålknask. Retten kan brukes som bålknask på småturer eller som forrett til større middager i det fri. Uansett er det bare fantasien som setter grenser for hva man kan steke på bål med en pinne.- Matlaging gjør turen kjekkere for både voksne og barn. En trenger jo ikke å ta hele middagen ute, enkelte ganger kan det passe å bare ta desserten ute, sier Tone.Til hovedretten serveres fløtegratinerte poteter, lagd av ferdigpakke og med trepinne til sleiv. Det trenger ikke å være vanskeligere enn det. Selve hovedretten er biff dandert med grønnsaker, som stekes i wokpannen.- Kutte sopp og grønnsaker kan til og med en toåring gjøre. Her er det muligheter for å sette hele familien i sving, sier Tone.- Til en så flott middag bør en nesten ha rødvin. En rødvinsflaske blir kald i løpet av turen. Putt den derfor i en jakke eller legg den i varmt vann for temperere vinen. Ikke legg den rett på bålet, da sprekker flasken, forklarer Astri.Turtelsvaner. Å spise middag ute i naturen, i stedet for å sitte inne ved middagsbordet, gir en ekstra opplevelse. Midt i middagen rundt Sukkevann fløy to svaner forbi.- En trenger ikke å gå i ti timer for å få en god dag i skogen. Vi har nå gått i ti minutter, og selve matlagingen tar ikke lenger tid enn hjemme, sier Anette.Til dessert ble det bålkaffe og sjokoladekake varmet på bålet oppi uthulte appelsiner innpakket i folie.- Så genialt. En vinner. Det smaker og lukter av appelsin, fastslår de og er fornøyde med valget av dessert.Etter måltidet gjenstår kun oppvasken, som ordnes med mose og vann. Selvsagt må bål og søppelryddes bort, men arbeidet gir mersmak.- Man slipper å rote til kjøkkenet, konstaterer Anette fornøyd.- Dette er perfekt for gutte- og jentefester, julebord og andre tilstelninger. Man kan få en helt spesiell aften, mener hun.Tekst: Tore Sevheimtore.sevheim@fvn.no - 38 27 17 44