KRISTIANSAND: — Jeg må jo lese boka til en av våre største politikere, som har gjort så mye bra, sa Tanggaard etter at Bondevik hadde signert og skrevet noen personlige linjer i det nyinnkjøpte verket.

Tanggaard skal lese boka selv før han gir den som julegave til en nær slektning, og han har store forventninger.

«Til Peter»

  • Jeg ser fram til å komme litt under huden på Bondevik og lese om de spenningene han har opplevd, sier Tanggaard, som selv er mangeårig KrF-medlem. Flere av de fremmøtte hadde også partiboka i orden. Men ikke alle.

En kvinne ba Bondevik skrive «Til Peter», og understreket at vedkommende ønsker seg boka under treet.

— Bare Peter? spurte Bondevik.

— Nei, føy til Gitmark, smilte kvinnen. Høyres stortingsrepresentant fra Vest-Agder får dermed i alle fall én av bøkene han ønsker seg til jul.

Fra bokhandelens side ble Bondevik traktert med favorittsjokoladen marsipanbrød. Og han var godt fornøyd med fremmøtet:

— Absolutt. I det hele tatt har det kommet bra med folk på slike signeringer også andre steder i landet. Og tilbakemeldingene på boka har vært gode, sier Bondevik til Fædrelandsvennen.

Han mener også kritikkene har vært «til å leve med».

— Men enkelte politiske kommentatorer mener du har gapt over for mye, og at det blir en slags syvende sans-oppramsing?

— Jeg noterer meg det. Men jeg tok med såpass mye for å gi et bilde av alt en statsminister må engasjere seg i. Dessuten har jeg gått i dybden på flere viktige temaer som abort, forholdet mellom stat og kirke og så videre.

Dilemma - Andre mener du har skrevet dette for nært i tid etter at du trakk deg fra politikken?

— Det er et dilemma. Jeg ser fordelen ved å få ting på avstand og se dem i perspektiv. Men da måtte jeg ha ventet en del år, og i så fall ville boka blitt mindre interessant. Dessuten har jeg med flere nærgående passasjer fra den siste regjeringsperioden, sier Bondevik.

En av disse handler om den påståtte lekkasjen fra regjeringens sikkerhetsutvalg under Irak-krisen. Bondevik mener noen lekket fra dette topphemmelige utvalget til USA. «Dette var uhørt!», skriver han i boken.

Daværende utenriksminister Jan Petersen (H) har kritisert Bondevik for dette. Han mener Bondevik burde sjekket fakta bedre før han påsto at USAs kjennskap til den interne norske debatten skyldtes en lekkasje. Men Bondevik står på sitt.

— Det jeg har skrevet er ikke ren gjetning. Og Petersen har heller ikke på noen måte motbevist at dette var en lekkasje, sier han.