OSLO: Tilsynet gjennomførte undersøkelser i 23 helseforetak som gir kirurgisk behandling til pasienter med akutte sykdommer og kreft i mage— og tarmkanalen. Ved to av tre foretak ble det funnet vesentlige mangler ved kirurgenes journalføring.

I tilsynsmeldingen 2005, som ble presentert mandag, får også enkelte helseforetak kritikk for manglende kunnskap om taushetsplikten, noe som gjorde styringen av tilgjengelige pasientjournaler nokså tilfeldig.

Svakt system

– Den trygghetstenkningen som har fått fotfeste i andre sektorer, har ikke slått igjennom i helsetjenesten. Selv om det er en viss variasjon mellom helseforetakene, er det ofte slik at virksomhetene synes å basere seg på at menneskene i systemet ikke skal gjøre feil. Slike systemer er i sin natur svært utrygge og sikringstiltak må settes inn, sier direktør Lars E. Hanssen i Statens helsetilsyn.

Ved helseforetakene der det ble funnet alvorlige mangler, dreide det seg for en stor del om pasientjournaler som ikke inneholdt opplysninger om endringene i pasientens helsetilstand og ulike behandlingstiltak som var satt i verk, men som ikke var beskrevet i journalen.

Kritikkverdig

Manglende opplysninger i pasientjournaler om hvem som var pasientansvarlig lege eller journalansvarlig, ble påpekt av helsetilsynet ved hvert tredje foretak.

Ved mer enn en tredel av foretakene har helsetilsynet konstatert at diskresjonen ved pasientsamtaler er for dårlig. I flere sammenhenger direkte kritikkverdig.

– Årsakene til dette kan også være høyt arbeidspress, kanskje også kombinert med bygningsmessige forhold, sier Hanssen til NTB.