KVINESDAL: — Det er klart det er gøy å være tidlig ute, men både private, bedrifter og offentlige etater er i dag helt avhengig av å få tilgang på raske bredbånd. Dette er en fremtidsrettet satsing, sier ordfører Odd Omland.

Fiberoptikk er den bredbåndsteknologien med raskest overføring. De 15 til 20 prosentene av innbyggerne som ikke vil få mulighet til å knytte seg til fibernett, skal imidlertid kunne få ADSL. Dermed skulle så godt som alle kvindølene ha gode muligheter både til å studere og jobbe hjemmefra samt drive eller etablere ny virksomhet utenom kommunesenteret Liknes.

— Jeg kan konkret nevne at en nederlandsk familie som en følge av byggingen av fibernett nå flytter til en av de mindre grendene i kommunen, der de vil drive sin internettbutikk, sier Odd Omland.

Investeringer

Den storstilte utbyggingen av fibernettet i Kvinesdal har blitt mulig som en følge av et samarbeid mellom kommunen og selskapene TDC Song og Agder Breiband.

Totalt blir det nå investert 20 millioner kroner i fiber, hvorav kommunen bidrar med en fjerdedel. Det som utløste kommunens investering var behovet for å få fram fiber til alle institusjonene og ikke minst skolene. Det siste er spesielt viktig i forbindelse med at kommunen gir alle elever hver sin bærbare pc når de begynner på ungdomsskolen.

Det meste av fiberkablene vil gå i luftspenn langs eksisterende stolpenett. På Raustad ved Feda er arbeidet med å strekke fiberkabel nå i full gang. Linjene til alle institusjonene vil være ferdig utbygd til høstens skolestart.

Tv og telefon

Mens utbyggingen av fibernett er kommet langt i Rogaland, er det på Sørlandet bare Bykle som foreløpig kan vise til et tilsvarende tilbud som det nå legges til rette for i Kvinesdal.

Husholdninger som velger å knytte seg til fibernettet vil for eksempel kunne bruke dette til internett, telefoni og tv og videoleie. Samtidig som fibernetter bygges ut i Kvinesdal bruker kommunen en halv million kroner på å sikre mobildekning i Austerdalen, Sandvand, Lindland og Knaben.