KRISTIANSAND: — Inntrykket blant unge er at voldtekt straffes lavere enn andre typer kriminalitet og at de fleste anmeldelsene henlegges, sier John F. Olsen (18), elev ved elektrolinjen på Kvadraturen skolesenter. Han mener dette kan være noe av forklaringen til at så mange som én av to norske menn i en fersk rapport sier at kvinner selv er skyld i voldtekt.

— På sikt kan oppfatningen om at de fleste ikke blir dømt, eller at voldtektsforbrytere får milde dommer, påvirke folks holdninger, slik at de til slutt mener det ikke er så alvorlig, eller at det er jentas feil, sier Olsen. Selv tar han sterk avstand fra et slikt syn.

— Jeg ble sjokkert over rapporten. Det er helt på trynet at så noen tenker slik. Voldtekt er aldri jentas feil. Skulle tro de kun har spurt mannssjåvinister, fortsetter John. Kameraten Paolo Fredriksen (16) er enig:

En nøkkelrolle

— Det er en selvfølge at jenter skal kunne kle seg i hva de vil og at de skal kunne gå alene uten å frykte voldtekt, fastslår han.

Venninnen Renate Drivdal (18), mener foreldre spiller en nøkkelrolle.

— Det bør være en del av oppdragelsen å formidle respekt for jenter, mener hun.

Kjæresteparet Camilla Renstrøm (19) og Jan Thorstensen (21) som også går på Kvadraturen skolesenter, ser litt annerledes på det.

— Menn må jo styre seg, men det er litt sannhet i at utfordrende tøy kan spille en rolle, mener Camilla.

— Det er lov å vise at man er kvinne, men hvis man har g-strengen synlig eller miniskjørt, må man vite at det kan bli tolket feil i en del kulturer, supplerer kjæresten. Paret er enige i at begge kjønn har krav på å føle seg trygge, uansett påkledning og oppførsel, men peker på at det er lov å «tenke litt». De gir alkohol og misforståelser skylden for en del voldtekter.

— Jenter blir veldig blide og hyggelige når de drikker. Ofte tolker gutten dette som flørting, mener Camilla. At noe skjedde «i fylla», kan ifølge flere av ungdommene gjør det vanskeligere for jentene å anmelde eller å bli trodd. De mener likevel ikke det gjør overgrep mindre alvorlig.

Tøft

Flere av elevene Fædrelandsvennen snakket med, kjenner noen som er voldtatt, eller vet om noen som har voldtatt.

— Jeg ble med ei venninne til politiet for å anmelde voldtekt. Det var tøffe tak og en stor psykisk belastning for henne, forklarer John F. Olsen.

— Inntrykket vi sitter igjen med, er at det er altfor lett å slippe unna. Alle vet at man straffes hardere for økonomisk kriminalitet enn for vold mot kvinner, konkluderer ungdommene.