Oslo: Her i landet bruker 60 prosent av virksomhetene midlertidig ansatte, mens i USA brukes vikarer kun i 24 prosent av virksomhetene.

Funnene er gjort av sosiologen Karen M. Olsen, som nylig har tatt doktorgrad ved Universitetet i Oslo der hun har undersøkt og sammenlignet bruken av såkalte atypiske ansettelser i de to landene.

– Dette kan virke overraskende. Fast ansettelse i USA gir generelt et svakere vern enn i Norge. Arbeidsgiveren kan lettere si folk opp, sier Olsen, som er tilknyttet Samfunns— og næringslivsforskning (SNF) i Bergen.

Forklaringer

Hun har funnet to hovedforklaringer på den høye bruken av midlertidig ansettelser i Norge. Vi har et relativt sterkt stillingsvern. Det koster å si opp folk, og derfor er det mer fristende å bruke vikarer.

I tillegg er det vanlig med permisjoner. Norge er blant landene med de mest sjenerøse fødselspermisjonsordningene, og dette gir situasjoner som krever bruk av tidsbegrensede kontrakter.

Olsen har definert tre typer atypisk ansettelse. Det er midlertidig ansettelse, innleie av arbeidskraft, som vikarbyråer, og tjenesteleverandører, for eksempel konsulenter, regnskap, vakthold, rengjøring og tjenester som leveres av andre bedrifter.

10 prosent

Arbeidskraft i Norge som ikke er fast ansatt, kan falle mellom to stoler ved at de ikke får opptjent tjenestepensjonen, som gjerne kommer på toppen av den offentlige alderstrygden.

Likevel har midlertidig ansatte det bra her sammenlignet med USA, der man mister for eksempel retten til sykehusbehandling om jobben forsvinner.

Karen M. Olsen er ikke pessimist på vegne av stillingsvernet for arbeidstakere i Norge, til tross for konkurransepress fra utlandet og globalisering.

– Velferdsstaten vår, fagorganisasjoner og lovgiving har betydning for hvordan bedrifter bruker atypiske ansettelser. Selv om det er en økt internasjonalisering og globalisering, så ser det ut som de institusjonelle forholdene har mye å si, sier hun.

– For framtiden tror jeg dette fortsatt vil ha mye å si, men det kan skje en endring innenfor enkelte bransjer der konkurransen er sterk.

På OECDs rangering av stillingsvernet i de forskjellige landene, er USA langt nede. Norge ligger på den strengere siden og er ofte gruppert sammen med Sverige. Portugal og flere av de søreuropeiske landene har det sterkeste stillingsvernet.

Midlertidig ansettelse har ikke økt i det norske arbeidslivet de siste årene, det har heller gått litt tilbake og ligger i dag på 10 til 11 prosent.