— Mandal kommune er i en vanskelig økonomisk situasjon, noe som har hatt stort fokus både internt i organisasjonen, politisk og i media de siste årene. Dette har gjort budsjettprosessen krevende, og det har i liten grad vært mulig å legge inn midler til nye, gode formål, står det i starten av budsjettet.

Budsjettet ble lagt frem av økonomisjef Wenche Nome, etter at fungerende rådmann Irene Lunde.

— Vi har prioritert lovpålagte tiltak, etter mange års etterslep, sa Lunde, og opplyste deretter at kultur- og idrettstiltak var nedprioritert.- Økte inntekter fra eiendomsskatt er, etter rådmannens mening, det som vil ramme innbyggerne minst, sa Lunde.

Hevingen vil mer enn doble kommunens inntekter fra eiendomsskatt, fra 20 til 42 millioner kroner. Fra 2016 skal Mandal tjene50 millioner i året på den omdiskuterte skatten.

Kan ikke fjernes

Mandal kommune innførte eiendomsskatt i 2014. Rådmannen har undersøkt de økonomiske mulighetene for å avvikle skatten, men mener ikke kommunen kan ta seg råd til det. I stedet økes skatten fra to til tre promille, slik som også ligger inne i økonomiplanen.

— Etter rådmannens vurdering er det klart at man ikke kan oppnå et realistisk budsjett uten en videreføring av eiendomsskatten og en forsiktig økning av denne, står det i budsjettforslaget.

Eiendomsskatt skal også skrives ut for verk, bruk annen næringseiendom fra 2016. Denne satsen blir også på tre promille.— Det vil være tvingende nødvendig å bedre det økonomiske fundamentet fremover og avklare de økonomiske rammebetingelsene, mener rådmann Knut Sæther, som selv ikke var til stede i bystyret. Han mener at det med dagens rammer ikke vil være mulig å avvikle eiendomsskatten så tidlig som fra 2019, slik kommunen tidligere har ønsket.

Alle må kutte

Budsjettforslaget krever at det kuttes flere steder i kommunen. Innenfor oppvekstsektoren skal det spares penger gjennom at kvalifiseringstjenesten får nye lokaler, og dermed får lavere leieutgifter.

I tillegg må kuttene fra 2014 videreføres.

— Dette er betydelige kutt, og rådmannen understreker at alle enhetene innenfor oppvekstområdet vil måtte bære sin del av disse reduksjonene, står det i budsjettforslaget.

En ny gymsal på Frøysland skole er skrinlagt da det ikke finnes penger.

Den lokale kontantstøtten skal videreføres, og det er tatt høyde for flere barnehageplasser.

Må kutte stillinger

Innenfor helse- og omsorgssektoren er det droppet å styrke skolehelsetjenesten og opprettelse av en aktivitør-stilling.

Det er imidlertid funnet penger til å styrke barenvernstjenesten, samt å øke satsingen på hverdagsrehabilitering og omsorgsteknologi.

Totalt er det innført kutt i rammene til helse- og omsorgssektoren, men rådmannen har ikke funnet mange steder å kutte.

— Muligheten for håndtering av disse kuttene på kort sikt ligger i reduksjon av stillinger og mulig effektivisering knyttet til hjemmebaserte tjenester inkludert nattpatruljen. På lengre sikt er innføring av ny teknologi og arbeidsmetoder som vil gi muligheter for realisering av gevinster, skriver rådmannen.

Kommunens driftsbudsjett viser utgifter på 759 millioner kroner, en økning på 32 millioner kroner fra i år. Følges budsjettet vil det gi et resultat på 18 millioner kroner. De økte utiftene skyldes i all hovedsak lønns- og prisvekst.

Det er lagt opp til 100 millioner kroner i investeringer, sju millioner mindre enn i år.