ARENDAL: Det ble funnet mange utilfresstillende forhold da 29 serveringssteder i Grimstad og Arendal ble utsatt for en storaksjon av mattilsyn, brannvesen og skatteetat på fredag.

Mest graverende er den store andelen uregistrerte arbeidstakere. Mattilsynet ga beskjed om utilfredsstillende forhold ved samtlige av de kontrollerte.

Kontrollører fra Aust-Agder fylkestrygdekontor sammen med Rikstrygdeverkets misbruksteam fra Drammen, Skatteetaten og Mattilsynet gjennomførte fredag en overraskelseakson i Grimstad og Arendal. I tillegg var lokalt brannvesen med på aksjonen for å undersøke om det fantes tilfredsstillende brannsikringstiltak.

Johnny Sannes, kontrollsjef ved Aust-Agder fylkesskattekontor, er lite fornøyd med den store andelen uregistrerte arbeidstakere. Foreløpige beregninger viser at 58 prosent av arbeidstakerne ikke er registrert.

— Det er for mange arbeidstakere som ikke er registert i arbeidstakerregisteret. Det synes jeg er nedslående, sier pressetalsmann Johnny Sannes.

Storaksjonen avdekket også at flere av serveringsstedene hadde forbedrert rutinene siden forrige kontroll i desember i fjor.

— På den andre siden så var det en del som hadde utbedret tidligere mangler, og det var jo gledelig, fortsetter Sannes.

Kontrollen vil bli fulgt opp for å bedre de påpekte feilene, men foreløpig er det ikke aktuelt å stenge dørene for noen.

— Det kan være aktuelt å stenge på et senere tidspunkt, hvis feil ikke utbedres, men på det nåværende tidspunkt er ikke det aktuelt, sier Johnny Sannes.

Skattetaten vil foreta bokettersyn av de bedriftene som ikke bedrer rutinene for behandling av kassen.

— De som ikke ordner opp i økonomiske forhold, vil bli etterlignet, sier Sannes.

Brannvesenet i Grimstad avdekket mindre forhold ved fem av de 14 serveringsstedene som ble undersøkt.

— Det dreier seg om utilfredsstillende rømningsveier og manglende slukkeutstyr. Men vi fant ingenting graverende på noen av stedene, sier brannsjefen i Grimstad, Tor Olsen.