Foto: Carl Erik Kilander

ÅSERAL/SETESDAL: To dansker hadde tatt den to mil lange turen fra Ljosland til fots.

— De hadde faktisk planer om å gå videre, men det fikk vi snakket dem fra, forteller en lattermild Harald Flå i Kristiansand og Opplands turistforening til Fvn.no.

Han tror det er første og siste gang noen tar seg til fots til Gaukhei på vinterføre. Det er innpå to mil å gå fra Ljosland til Gaukhei, og er av turistforeningen anslått til å være en god femtimers tur.

Om sommeren.

Ble advart

De to danske guttene, Christian Liebergreen og Tobias Daugaard-Petersen, er begge i 20-årsalderen. En av dem går skipperskole, og den andre er ferdig med gymnaset. De fikk advarsler om å legge ut på turen da de kom til Ljosland, men trosset fjellvettregelen om å "lytte til kjentfolk".

Dermed la de avgårde med full oppakning, uten ski, uten truger, uten spade, men med sekken full av proviant. Til tross for at Gaukhei er en bemannet hytte med fullt spiskammer gjennom hele sesongen.

— De var rett og slett ikke klar over at det var så mye snø, for da de dro fra Danmark, var det jo bart og fint, sier Harald Flå, som satt sammen med danskene ved peisen på turisthytta onsdag kveld.

Kjørt ned på scooter

Det ble raskt gjort klart for danskene at de ikke kunne ta turen tilbake uten ski, og hyttevakt Morten Østrud rekvirerte snøscooter fra Bygland.

Fra Ljosland fikk guttene skyss med en av turistforeningens medlemmer til en lokal campingplass.

Dersom været hadde blitt verre, ville fotturistene fått store vanskeligheter med å holde seg varme.

Harald Flå tror ikke de legger så raskt ut på en lignende tur igjen.

- Er ikke dette egentlig en dumdristig ferd? Det kunne jo gått galt?

— Ja, jeg tror ikke jeg vil anbefale noen å gjøre dette etter dem, sier Flå.