KRISTIANSAND: Fem bilverksteder i Vest-Agder mistet i fjor retten til å utføre periodisk kjøretøykontroll, såkalt EU-kontroll, etter at Vegvesenet gjennomførte grundige kontroller.

— 28 av totalt 80 godkjente bilverksteder i Vest-Agder ble nøye gransket i 2006. 14 av disse fikk advarsler, 9 ble godkjent og 5 verksteder fikk tilbakekalt godkjenningen for seks måneder eller mer, sier Terje Bekker ved Kristiansand Trafikkstasjon til fvn.no.

Totalt reagerte Vegvesenet overfor 37 verksteder i Region Sør, 19 av dem i Vest-Agder. På landsbasis mistet 64 verksteder godkjenningen i fjor, en dobling fra 2005, melder P4. EU-"godkjent" bil måtte skrotes - Vi opplever bevisste forsøk på å lure oss, noen verksteder godkjenner biler til tross for at de beviselig har defekt utstyr, som avgassmålere og lysmålere.

— En misfornøyd kunde som hadde kjøpt en EU-godkjent bil gjennom ett verksted kom til oss med bilen, og etter at vi hadde gått gjennom kjøretøyet, ble det sendt til Bjarnes for skroting, forteller Bekker.

Ifølge Bekker mangler en del verksteder gode nok rutiner, og flere fanger ikke opp alle kontrollpunktene på skjemaet.

Strenge regler?

— Kontrollørene er pirkete, sier Ole Bent Røisland hos Scania i Kristiansand til P4. Scania er ett av verkstedene som fikk tilbakekalt godkjenningen i fjor.

— Regelverket er ikke vanskelig, og det er fullt mulig å overholde dersom man i utgangspunktet ønsker å gjøre det, sier Terje Bekker til fvn.no.

Han opplever ikke at Vegvesenet er urimelige i forhold til å håndheve regelverket.

— Vi har eksempler på at godkjenninger er skrevet ut over telefon. Det er alvorlig for kundene, som dermed risikerer å kjøre rundt i en potensiell ulykkesbil, sier Bekker.