KRISTIANSAND: — IK Våg har arrangert håndballskole i 20 år. Vi starter opp like etter at skolene tar ferie, og har fullt program fra morgen til ettermiddag tre dager til ende. Tilbudet er stadig like populært, og i år har vi 200 deltakere i alderen 8-14 år, sier arrangementansvarlig Hilde Corrigan.

Hanna Grosaas-Kristiansen er ikke aktiv håndballspiller, men storkoste seg på tre dagers håndballskole i Vågsbygd. Foto: Reidar Kollstad

Hanna Grosaas-Kristiansen (10) er en av mange som ønsker seg en aktiv sommerferie. Etter håndballskolen i Vågsbygdhallen skal hun også på dansekurs og speiderleir.— Det er kjempegøy på håndballskole. Vi spiller mye håndball i friminuttene på Sjøstrand skole. Siden jeg både danser, går i speideren og synger i kor, har jeg ikke tid til å spille håndball til vanlig, sier 10-åringen.

Moren hennes, Hege Grosaas, synes det er flott at det arrangeres så mange sommeraktiviteter for barn og ungdom.

— Vi foreldre har gjerne bare tre eller fire uker sommerferie, og da er det fint at barna kan gjøre noe annet enn bare å spille på Ipad, sier hun.

Synne Strømme (11) stortrives på håndballskole, der også lillesøsteren er med. Foto: Reidar Kollstad

11 år gamle Synne Strømme deltar for andre år på rad på håndballskolen i Vågsbygd, og har også med seg sin to år yngre lillesøster.— Jeg spiller håndball til vanlig, men det er pause i de vanlige treningene nå. Derfor er det kjempegøy å være med på håndballskolen. Her er det også flere som jeg ikke kjente fra før sier Synne Strømme.

Kai Corrigan (i rødt) fra Norges Håndballforbund Reion SørVest instruerer her noen av deltakerne på håndballskolen i Vågsbygdhallen. Foto: Reidar Kollstad

— Stadig nye tilbud

Webredaktør Hildegunn Teinum i Usus/Visit Sørlandet har i flere år laget en blogg der hun presenterer mangfoldet av sommerleirer på Sørlandet.

— Det har de siste årene kommet stadig nye spennende tilbud både lokalt og andre steder i landet. Det er nesten så jeg ønsker jeg hadde vært ung igjen. Jeg har selv en datter som har vært med på slike aktiviteter i flere år. Hun har problemer med å vite hva hun skal velge, sier Hildegunn Teinum.

Barnas Øy

På Bragdøya kan barn i alderen 6-13 år i sommerferien boltre seg i aktiviteter som å kjøre båt, seile, dykke, fiske, svømme, lage mat og mye mer.

— Gjennom konseptet «Barnas Øy» prøver vi å gi barn en opplevelse av sørlandssommer, der de gjennom lek og aktiviteter skal lære å ferdes trygt i skjærgården. Det kostet litt å være med, men noen har også fått plasser som er sponset av det offentlige eller private. Vi har i sommer over 200 påmeldte, sier Erik Berglihn.

Aquarama arrangerer dagcamp for barn i alderen 6-11 år, der det foruten aktiviteter i vann også blir ballspill og dans. For de litt eldre barna som søker spenning kan Camp Noca i Marnardal kanskje være et alternativ. Der inngår aktiviteter som rafting, padling, rappellering og zipline.

Forskerfabrikken arrangerer sommerskole for barn som skal opp i 5., 6. eller 7. klasse. De arrangerer i sommer flere kurs i både Kristiansand, Vennesla, Farsund, Flekkefjord, Lillesand, Grimstad, Arendal og Tvedestrand.

Den tradisjonsrike idrettsleieren på Hove leir- og friluftssenter bruker også å være populær.

- Dyr barnevakt

En ny undersøkelse utført av Ipos NMI for DNB viser at en av tre familier sender barna på sommeraktiviteter i sommerferien, mot en av fire i en tilsvarende undersøkelse i fjor. Familier som i år har sine håpefulle med på sommeraktiviteter bruker i år i snitt over 7000 kroner på dette.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB mener arrangerte sommeraktiviteter er en dyr barnevakt.

— Mange av tilbudene koster flere tusen kroner for en uke, og har du flere barn er det mye hele familien kunne gjort sammen i ferien for de pengene. I stedet for å betale for en aktivitet kan man gå flere sammen slik at barna får innholdsrike feriedager som ikke koster skjorta, sier hun.

Støtte fra Nav

I Kristiansand er det 500-600 barnefamilier som mottar stønad fra Nav, og en god del av disse får også hjelp til å sende barna på sommeraktiviteter.

— Sommerleirer og lignende er ikke noe vi plikter å gi tilskudd til, men politikerne i Kristiansand har satt av egne midler til slike tiltak. Vi deler også ut billetter til for eksempel Dyreparken og lignende som er gitt fra private bedrifter eller foreninger. Slik støtte er imidlertid behovsprøvd, der vi vurderer foresattes inntekt og livssituasjon, sier Nav-leder Heidy Døsvik i Kristiansand.