Fintfolk: John Atle Bentsen, oldebarn av verftets grunnlegger, ønsker Søgne-ordfører Åse R. Severinsen velkommen til torsdagens offisielle åpning av gjestgiveriet Verftet i Ny-Hellesund. Foto: Tore-André Baardsen
Kongelig besøk: Kunstner Per Fronth, her med datteren, fikk seg en god latter da en tungt bedugget danskekonge dukket opp på kaia. Foto: Tore-André Baardsen
"Kongen" kom: Hans majestet danskekongen Christian Fredrik, i Rune Andersens ham, hadde smugsmakt på godsakene og snøvlet seg gjennom åpningstalen. Her støttes han av Ole Geir Feste. Allerede i 1766 fikk gjestgiveriet i Ny-Hellesund kongelige privilegier, derav det majestetiske besøk. Foto: Tore-André Baardsen
Godkjent: Aase Bessesen, som har hatt hånd om saksbehandlingen av Verftet hos fylkeskonservatoren, var en selvsagt gjest torsdag. ?Det har blitt som jeg hadde håpet og sett for meg. De nye bygningene spiller opp mot det gamle verftet i både former, farger og materialer, sier hun. Foto: Tore-André Baardsen
Rodde til åpningen: Danskekongen er på vei. Ved årene sitter arkitekt Tor Linge Tønnesen i Strek arkitekter, som vant konkurransen om å utarbeide nybyggene på tegnebrettet. Ole Geir Feste bistår en litt forvirret "konge". Foto: Tore-André Baardsen
verftet åpning1.jpg
åpnet: Rune Andersen som dansekongen Christian Fredrik åpnet verfet i Ny-Hellesund. Foto: Tore Andr Baardsen

SØGNE: — Når jeg går i land på denne brygga, så føler jeg at jeg eier den. Om du skjønner hva jeg mener. Jeg har vært her så mye, helt fra jeg var liten og elsket å rote rundt i de spennende konstruksjonene her, sier Hanne Bentsen (44), oldebarn av verftets grunnlegger og ansvarlig for utleievirksomheten av ferieleiligheter og konferanserom.

Nytt trekkplaster

Torsdag var det offisiell åpning av anlegget, som består av utleieleiligheter, konferanserom og restaurant. Tilstede var ordfører, arkitekt, bankforbindelse, entreprenør, investor, fylkeskonservator og byggesaksbehandlere – kort sagt alle som har bidratt til at Søgne har fått et nytt trekkplaster, og at gjestgiveriet har gjenoppstått i uthavnen – 246 år etter at det første etablissementet med kongelige privilegier ble åpnet.

For siste eier av verftet, Jan Erik Bentsen (70), var det godt å være i mål etter en ti år lang prosess.

— Det føles fint. Faktisk kunne det ikke blitt så mye bedre. Spesielt moro er det jo at Hanne skal drive videre i mine fotspor, sier Bentsen, og legger til:

— Så får vi se om hun klarer å ta like mange skritt her som meg.

- Hvor lenge har du vært her?

— Jeg begynte da jeg var ti.

Nær ved å gi opp

For datteren, som flyttet tilbake til hjembygda for fire år siden, etter 20 år i Oslo, var det ingen selvfølge å bli involvert i familievirksomheten.

— Det modnet seg gradvis fram. Nå har jeg jobbet med det på fulltid siden jul, sier Hanne Bentsen, lærer og keramiker av utdannelse.

Broren John Atle Berntsen (48), som til daglig driver Sørlandsadvokatene, har vært involvert i prosjektet sammen med faren, fra de første planene lå på bordet.

— Det har vært mange planvarianter underveis, og begynte med ti skipperhus. Det er så bra å ha kommet så langt. Det er dette vi har sett fram til hele tiden, sier John Atle Bentsen, en smule utslitt av innspurten og alle åpningsfestene.

- Var dere inne på tanken om å gi opp underveis?

— Mange ganger. Prosessen med å få alt godkjent har vært krevende. Men nå er vi bare utrolig fornøyde med resultatet.

Fra munn til munn

Sammen med søsteren Hanne eier han halvparten av verftet, investor Rune Torsøe de resterende femti prosent. I alt er den totale investeringen oppe i 60 millioner kroner. John Atle Bentsens rolle har blant annet vært å ta seg av utviklingen av ferieleilighetene. Så langt er 12 av 19 leiligheter solgt, samtlige til lokale kjøpere. Både privatpersoner og firmaer har sikret seg en liten bit av Ny-Hellesund gjennom leilighetskjøp. Den dyreste har en prislapp på fem millioner kroner, de som er igjen ligger på mellom tre og fire millioner.

— Salget har gått fra munn til munn. Det er først nå vi starter markedsføringen og får utarbeidet prospekter, opplyser John Atle Bentsen.

Prisene ligger på mellom tre og fire millioner kroner, inkludert en utleieklausul for ni av årets 12 måneder.

Hanne Bentsen, daglig leder, er optimist med tanke på driften, også i de tøffe vintermånedene.

— Neste uke venter vi 125 konferansegjester. Hele juni er fullbooket, og bestillingene er begynt å komme både for resten av sommeren og utover høsten. I november starter julebordssesongen, og den første julelunsjen i desember er allerede bestilt.