Dagfinn Haar mener at god håndhygiene gjør at influensaviruset ikke spres så fort som før. FOTO: Arkivfoto. Foto: Tore-Andre Baardsen

— Ja, det er noroviruset som vanlig. De siste ukene har vi sett ett oppsving i omgangssyke, sier avdelingsleder Clare Jørgensen ved Kristiansand legevakt.

DRIKK!

Omfanget er naturligvis umulig å si Mange oppsøker ikke legevakt når de har spy-syken.

Jørgensen sier det viktigste er å holde seg hjemme, og å sørge for å drikke nok for å hindre uttørking. Ellers er det bare å vente til omgangssyken går over.

Noro-viruset er viktigste grunn til omgangssyken. Viruset gir oppkast og diaré i en dag eller to, gjerne kombindert med kraftige magesmerter og av og til feber.

Smittevernlege Dagfinn Haarr sier omgangssyken kom i oktober, og så øker den på og beveger seg fra miljø til miljø og plass til plass. Den er ekstrem smittsom, men også ekstrem kortvarig.

— Ofte starter det i barnehager. Beste råd er som alltid god håndhygiene. Og vet du: Det viser seg faktisk at den som vasker hendene i såpe smittes i mindre grad av omgangssyke enn de som vasker i sprit, forteller han.

MINIMALT MED INFLUENSA

Håndvask var også det store, gode rådet da svineinfluensaen kom i fjor. Influensa pleier å ankomme Sørlandet rett rundt julehelgen.

Dagfinn Haarr anbefaler gravide og unge i risikosonene til å vaksinere seg. Men han har godt nytt: Han tror rett og slett årets influensa-runde kan bli den letteste på mange, mange år.

— I fjor ble svineinfluensaviruset en salgs monopolist, som slo ut de andre virusene. Samtidig vet vi at svært mange via vaksine eller sykdom er blitt immune mot svineinfluesa. Derfor tror jeg vi går en meget grei influensa-vinter i møte. Spørsmålet er egentlig: Når greier et nytt virus å komme i posisjon?

Haarr tror at håndhygienen generelt er blitt så mye bedre at smitten ikke spres like fort som før.

— I fjor var det jo stort fokus på dette, særlig i barnehager. Da influensaen gav seg, opplevde vi faktisk ekstremt lavt fravær av både vokse og barn i barnehager. Fokuset på håndhygiene endret rett og slett folkehelsen. Det er gøy at sånt kan skje, sier han.

Altså: Ønsker du en frisk vinter, vask hendene!