— Politikerne tar juleferie i ro og mak. I mens må vi og åtte andre familier i Mandal ta juleferie med mange ubesvarte spørsmål svirrende i hodet, sier Knutsen.

Hun og samboer Pål Fosso mister plutselig 8.000 kroner i måneden, uten at kommunen kan tilby barnehageplasser.

— Det er et betydelig beløp som naturligvis påvirker privatøkonomien kraftig, og uten barnehageplasser har vi ikke muligheten til å jobbe, sier Knutsen.

Helene Marie Knutsen er oppgitt over politikerne som fjerner kontantstøtten nærmest over natten. For henne og samboer Pål Fosso utgjøre støtten til tvillingene Vilja og Solveig 8.000 kroner i måneden. Foto: Thomas Hegna

— Jeg forstår at dette oppleves urettferdig, sier ordfører Tore Askildsen, men han har ingen planer om å gjøre noe med det nå.

- Ikke tenkt gjennom

Det var 11. desember bystyret vedtok å droppe lokal kontantstøtte for to-åringer for neste år - fra januar allerede. Det har vært gitt 4.000 kroner pr. barn som ikke benytter barnehage i Mandal. Det var avisen Lindesnes som først omtalte nyheten.

— Det er ikke en gang lov å si opp et medlemskap på treningssenter med så kort frist. Jeg tror ikke politikerne har tenkt nøye gjennom hvilke konsekvenser denne plutselige avviklingen har å si for de berørte familiene, sier Knutsen, som lørdag 20. desember ennå ikke hadde fått noe informasjonsbrev fra kommunen om pengene hun mister.

Hun fikk vite om avviklingen av ordningen via en venn i samme situasjon.

- Burde fulgt barnehageåret

Helene Marie Knutsen er utdannet samfunnsgeograf og hadde tenkt å være hjemme med tvillingene Solveig og Vilja noen måneder til, for så å finne barnehageplass og ny jobb fra august neste år.

— Jeg forstår at Mandal kommune har dårlig økonomi og vi har vært privilegerte som har hatt denne ordningen. Jeg vil ikke kritisere at den avvikles. Men det burde være en selvfølge å følge barnehageåret slik at vi kan få barnehageplass, sier Knutsen, og legger til:

Pål Fosso, Helene Marie Knutsen og Vilja og Solveig er en av ni familier som mister kontantstøtten fra januar. Foto: Thomas Hegna

— Min oppfatning er at politikerne har gjort en glipp. Sånt kan skje. Men måten de håndterer det på i etterkant er sterkt kritikkverdig og det svekker min tillit til våre beslutningstakere.Den lokale kontantstøtten gjelder 14 familier i Mandal. Det er ni som mister dem fra januar. Kommunen har nemlig hengt seg opp i det juridiske rundt en formulering i brevet foreldrene fikk da kontantstøtten ble godkjent.

I det brevet sto det at støtten ble gitt under forutsetning av at bystyret viderefører ordningen i 2015. I fem brev var ikke denne setningenmed, derfor får foreldrene til disse fem barna lov å beholde ordningen.

— De fleste forsto dette som august 2015, ikke allerede i januar 2015. Alle andre steder jeg vet om, følger kontantstøtten barnehageåret. Nå synes vi politikerne må vise evne til å ta ansvar for egne tilsynelatende lite gjennomtenkte vedtak og ordne opp, sier Helene Marie Knutsen og samboer Pål Fosso.

Forstår, men vil ikke handle

Det har ikke ordfører Tore Askildsen (KrF) planer om:

— Jeg forstår godt de ni familiene som reagerer. Men det sto altså klart og tydelig at ordningen ble gitt med forbehold - og det er en kjent sak at kontantstøtten ikke hadde et stort flertall bak seg, sier Askildsen.

Han sier han ikke kan overprøve eller endre budsjettvedtak. Derfor kan det tidligst bli gjort en ny vurdering i bystyret i februar.

Han avviser umiddelbar krise for foreldrene, selv om kommunen ikke har ledige barnehageplasser.

— Kontantstøtte betales etterskuddsvis. Derfor får de også kontantstøtte i januar. De har altså en del tid på seg, sier Askildsen.

Ønsker ekstra-møte

Høyres Svein Seljom mener ni familier er satt i en meget vanskelig situasjon, og at bystyret bør ordne opp før jul.

— Jeg vet det ble snakket på kammerset i møte sist torsdag om å ta opp igjen kontantstøtte-saken som ekstrasak. Det ble ikke gjort. Jeg synes ordføreren bør kalle inn bystyret. Det tar noen minutter, men da løser vi en meget komplisert sak for ni familier, sier Høyres gruppeleder Svein Seljom.

Høyre og Frp gikk inn for å fortsette med kontantstøtte, men han respekterer at flertallet vedtok noe annet.

— Derimot liker jeg ikke måten det skjer på. De burde naturligvis fulgt barnehageåret. Det er ikke lett for foreldrene å finne jobb og barnehageplass helt plutselig. Dette er alvorlig situasjon for de det gjelder og en liten sak for kommunen. Derfor bør vi løse den kjapt, sier Seljom.