Bjarne Rysstad med sønnen Eivind Trydal Rysstad (5) og datter Eldbjørg (8) med rykende fersk cd. Hele familien er interessert i folkekunst. Unge Eivind har også allerede stått på scenen og framført stev. Far er laftebygger og mor er sølvsmed. Foto: Johs. Bjørkeli

Eldbjørg Trydal Rysstad fra Helle i Valle har stått på kappleikscener siden hun var seks år, opptrådt i fjernsyn med stevene sine — og jammen har hun ikke gitt ut egen cd med folketoner fra Setesdal også.

— Det var denne jeg sang for Tor Espen da de filmet her på Rysstad, sier den ferske plateartisten og spiller «Du er den gjævaste her i dalen» for Fædrelandsvennen.

500.000 seere fikk med seg den flinke, unge kvederen da Tor Espen Helle fra nabogarden jaktet på kjærligheten i TV2.

Bjarne Rysstad med sønnen Eivind Trydal Rysstad (5) og datter Eldbjørg (8) med rykende fersk cd. Hele familien er interessert i folkekunst. Unge Eivind har også allerede stått på scenen og framført stev. Far er laftebygger og mor er sølvsmed. Foto: Johs. Bjørkeli

Uvanlig talent— Eldbjørg er et talent utenom det vanlige. Hun var ikke en gang seks år da hun begynte. Hun er superivrig, øver godt, kan leksa si og synger veldig rent.

Det er norsk folkemusikks storkveder og Eldbjørgs læremester, Kirsten Bråten Berg, som gir den unge tonekunstneren den attesten.

Ment for familien

— Det begynte med at jeg kjente en som driver platestudio i Kristiansand. Vi spurte Eldbjørg om hun hadde lyst til å spille inn en cd som vi kunne gi til familie og venner, forteller far Bjarne Rysstad til Fædrelandsvennen.

— Det hadde jeg veldig lyst til, sier hun og spiller første sporet av i alt 22 - «Bøte bukso for fanten.»

Etter som det ble kjent i bygda og i folkemusikkmiljøet i Setesdal at den vesle sjarmøren som allerede har latt seg se og høre på to Setesdalskappleiker har gitt ut cd, var det mange flere enn familien som ønsket å kjøpe plata med stevtonene hennes.

22 stev

— 22 stev. Det er mange det, Eldbjørg. Kan du de utaboks, utenat?

— Ja, svarer hun som den selvfølgeligste ting av verden.

Det gikk fort unna i platestudioet. Tre timer og to, tre gangers gjennomgang av hvert stev. Så var det gjort.

— Var du nervøs?

— Nei.

På kappleikscenen

— Er det ikke skummelt når du står på scenen under Setesdalskappleiken heller?

— Nei. Bare av og til når det er mange folk. Eller om jeg synger feil. Men da stopper jeg bare opp og fortsetter, sier hun.

— Er det morsomt å høre deg sjøl?

— Av og til er noe rart. På tv og sånn, sier hun.

Foruten under «Jakten på kjærligheten» kvo hun da NRK hadde direktesending fra Hovden.

Sang og sau

Kirsten Bråten Berg kaller Eldbjørg «en rutinert artist som sto som en påle under tv-sendingene».

Hun tror også at det er mulig å fortsette utviklingen selv om hun er kjempegod som svært ung.

— Det er viktig at hun ikke presses, men får bestemme sjøl. Det er viktig å fokusere på andre ting også, sier Bråten Berg.

— Når vi øver hos Kirsten, avslutter vi med en tur til sauene. Der mater vi dem og kjemmer dem, sier Eldbjørg som en bekreftelse på det.

Nå gleder den unge plateartisten seg til lillejulaften. Da skal hun sitte utenfor sølvsmia i Valle sentrum å selge plata si. De som er igjen etter at hun har pakket noen av dem inne i fint julepapir og sendt til familie og kjente.