Arve Kambe (39) har tapt en avstemning i familierådet. Den om familien skulle bli boende i Haugesund eller flytte til Kristiansand.

— Det var jo på tide du tapte en avstemning, sier kona Birgit Amalie Nilsen (39), nyansatt teatersjef på Agder Teater.

Arve Kambe er inne i sin andre periode på Stortinget for Rogaland Høyre. Nå har han flyttet til Kristiansand etter at kona Birgit Amalie Nilsen fikk jobben som teatersjef på Agder Teater. Kambe avviser at det er aktuelt å stille på noen liste i Agder ved neste Stortingsvalg, selv om han nå har flyttet til Kristiansand. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

De kjøpte huset i Marineveien på Lund usett mens hun satt i frisørstolen og han var på komitereise.— Når jeg først tapte, skal jeg gjøre det beste ut av det. Jeg kommer til å jobbe for firefelts E 39 og har gjerne møter med lokale bedrifter og organisasjoner i Agder som har en sak de vil ta opp, sier Kambe som representerer Rogaland.

To komiteledere

Arve Kambe var lokalpolitiker i Haugesund da han traff sin kone som den gang ledet Haugesund Teater. De deltok på frokost-tv på TV Haugaland i 2005. Kambe ble overraskende valgt inn på Stortinget i 2009. I sin andre periode ble han leder i arbeids- og sosialkomiteen. Med Svein Harberg fra Grimstad som leder i familie- og kulturkomiteen, er altså to av Høyres tre komiteledere bosatt i Agder.

— Men det er Rogaland jeg representerer og som jeg fortsatt ønsker å representere. Jeg har allerede sendt brev til fylkesleder der jeg har signalisert at det ikke er aktuelt å stille på noen liste i Agder, sier Arve Kambe.

Mens rogalendingen fikk ham inn på Stortinget, var det kona som fikk ham til Kristiansand da hun fikk jobb som teatersjef.

— Kilden var avgjørende for at jeg sa ja. Man er nødt til å bli fascinert av det bygget. I tillegg er det et spennende fagmiljø.

Integrert

Familien kom til Kristiansand for en måned siden. De to barna Leander (4) og Amadeus (6) fikk sine første venner i nabolaget på Lund etter en halv time.

Paret har flyttet fra en tilværelse med fire besteforeldre som kunne stille opp. Nå får de hjelp av au-pair for å få hverdagen til å gå opp.

— Med en mann som pendler, og med en lederjobb der jeg også må jobbe kveld, er det vanskelig å klare seg uten hjelp, sier Birgit Amalie Nilsen.

— Stemmer det at innflyttere vegrer seg for å flytte her fordi landsdelen er konservativ?

— Jeg har aldri tenkt på landsdelen på den måten. Jeg forbinder landsdelen med et rikt næringsliv, fint vær og nærheten til Danmark, sier Arve Kambe.

— Jeg har vokst opp i Misjonskirken, så jeg kjenner det kristne miljøet på godt og vondt. Problemstillingene er nokså like i Agder og Rogaland, så jeg kan kanskje forstå den bedre enn om jeg kom fra et annet sted i landet, sier Birgit Amalie Nilsen.

Mot fengsel

Arve Kambe kommer til å delta som observatør på Sørlandsbenkens møter på Stortinget.

Der vil de nok være hjertens enige om firefelts E 39. Men ikke om fengsel. Arve Kambe var en av de som kjempet for at det ikke ble bygd fengsel i Agder nå. Stortinget vil ha en helhetlig plan og både Agder og Rogaland er nå med i kampen.

— Det kommer til å være behov for flere fengsler i landet. Utfordringen er om det skal være ett eller to. Ingen skal være i tvil om at hvis det står mellom Agder og Rogaland, så kjemper jeg for Rogaland.

— Og når Start møter Haugesund?

— Da heier jeg på Haugesund. Jeg nøt da Haugesund banket Start med 5-1. ## Tror Kambe kan bli statsråd

Kambe blir omtalt som en politiker på vei opp og fram.

— Han er komiteleder på Stortinget og det er et signal om at partiet ønsker å bruke ham på større oppgaver, sier Einar Tho, samfunnsredaktør i Haugesunds Avis.

— Er han statsrådemne?

— Det ville ikke overraske meg om han kommer med der etter hvert. Han får brynt seg nå med de nye endringene i arbeidslivet og gjør han det bra der, kan han bli aktuell neste gang.

Kommentator i Stavanger Aftenblad, Tom Hetland, sier dette:

— Han kan nok ikke utelukkes, men det er andre i Rogaland som er før ham på den lista. Så lenge Bent Høie er interessert, er det ingen som utfordrer Høie.

Ifølge fylkesleder i Vest-Agder Høyre, Harald Furre, vil de involvere Kambe i saker der det er naturlig.

— Hadde dere trengt ham ved neste nominasjon?

— Jeg har ingen tanker om det, og det er uansett veldig langt fram.