23-åring innrømmer å stå bak bombetrussel

Torsdag kveld melder politiet at en 23-år gammel mann er pågrepet og siktet for å ha sendt ut bombetrusselen mot Vennesla videregående skole.

Publisert:

jodel-bombe.jpg

bombe.jpg.jpeg

  • Eirin Margrethe Fidje
Denne artikkelen er over fire år gammel

VENNESLA: — En 23 år gammel mann bosatt i Vennesla er pågrepet og siktet for å ha fremsatt en bombetrussel mot Vennesla videregående skole. Han har erkjent de faktiske forholdene, bekrefter stabssjef i Agder politidistrikt, Bård Austad i en pressemelding torsdag kveld.

Pågripelsen skjedde i 23-åringens bopel i Vennesla klokka 19.30 torsdag kveld.

Bård Austad forteller at det er flere likhetstrekk med bombetrusselen mot kjøpesenteret Sandens i Kristiansand for to uker siden.

— Begge truslene kom via mobilapplikasjonen Jodel, men her var det en voksen mann som stod bak, sier Austad til Fædrelandsvennen.

- Ingen realitet bak trusselen

Skolebygningen står tom torsdag morgen etter at det i løpet av natten ble rettet en bombetrussel mot Vennesla videregående skole. Foto: Torbjørn Witzøe

Natt til torsdag ble politiet varslet om bombetrusselen mot Vennesla videregående skole via mobilapplikasjonen Jodel. Klokken 04.39 ble elevene og alle ansatte ved skolen informert om trusselen over sms. — Vi kan slå fast at det aldri var noen realitet bak trusselen, forteller Austad.

Politiet er sparsommelig med opplysninger i saken da 23-åringen ikke er formelt avhørt.

Bård Austad

— 23-åringen har kun erkjent forholdet og sitter nå i varetekt som siktet i saken. Det er for tidlig å si noe om motiv, sier Austad.Etter det Fædrelandsvennen får opplyst er den siktede mannen ikke kjent for politiet fra før, og vil trolig bli avhørt fredag morgen.

Avhengig av samarbeid

Austad vil ikke gå nærmere inn på hvordan politiet har etterforsket saken, men er glad for at saken ble raskt oppklart.

— Ved slike saker er vi helt avhengig av å samarbeide med de som driver med sosiale medier, men vi bruker også egne hjelpemidler, sier Austad.

Både Kripos og politiets bombegruppe i Oslo har vært involvert i saken.

Les: Kripos samarbeider med Jodel

Sendte fellesmelding

sms.jpeg Foto: Skjermdump, tipser

"Trusselens innhold gjør at vi i samarbeid med politiet i første omgang utsetter skolestart i dag torsdag 11.02.16 til etter lunsj," skrev assisterende rektor Finn Arne Reierson til elevene i fellesmeldingen som ble sendt ut torsdag morgen.I en ny fellesmelding ba Reierson elevene om å kontakte politiet med en gang dersom de har sett eller mottatt meldingen på Jodel.

Torsdag morgen var skoleledelsen og politiet på plass utenfor skolen for å stanse elever som hadde gått glipp av meldingen. Fædrelandsvennens reporter på stedet opplyste at en håndfull elever hadde tatt turen til skolen. Rundt 500 elever og hundre ansatte er berørt av bombetrusselen.

Les: Skummelt at det skjer på skolen vår

Breivik-inspirert

I meldingen stod det at bomben skal gå av klokken 09.00, og at den var laget med inspirasjon fra Anders Behring Breivik.

Operasjonsleder Per Kristian Klausen opplyste torsdag formiddag at politiet hadde gjort undersøkelser på skolen.

— Jeg vil ikke kommentere hva som er gjort på stedet, men kan bekrefte at det ikke er gjort noen funn på skolen, sier han.

- Truslene kommer oftere

— Vi har hatt flere bombetrusler den siste perioden enn det vi har hatt tidligere, sier Austad, og forklarer videre:

— Omgangsformen på sosiale medier er mindre ansvarsfull enn andre måter. Det virker som det er lettere å komme med trusler, men det er min personlige mening.

Stabssjefen er mer bekymret for utryggheten enn den faktiske bombefaren.

— Når du fremsetter en trussel utløser du noen mekanismer. Politiets hovedprioritet er å skape trygghet og ro. I dette tilfelle var det 500 elever med tilhørende foreldre som var berørt, sier Austad, og presiserer at det selvsagt alltid er en teoretisk mulighet for alvor bak en trussel.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Eirin Margrethe Fidje eirin.fidje@fvn.no
Publisert:

Les også

  1. Kripos samarbeider med Jodel

  2. - Han har ikke forstått konsekvensen av trusselen

  3. Gutt innrømmet bombetrussel mot Sandens kjøpesenter

  4. 17-åring siktet for bombetrussel i Narvik

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Vennesla