KRISTIANSAND: — Vi har fått midler til nærmere 20 snarveier nå. I tillegg har vi ei liste på 80 strekninger som vi stadig supplerer, spredt over hele kommunen fra Flekkerøy til Ålefjær og Randesund, opplyser prosjektleder Terje Askildsen fra parkvesenet i Kristiansand kommune.

I det store klimaregnskapet mener staten det er vel anvendte midler å finansiere små transporttiltak som gjør en forskjell i folks hektiske hverdag.

I perioden 2013-15 mottok kommunen 1,3 millioner kroner fra ATP-potten til opprusting av ti snarveier. Av disse ligger fire i området Tinnheia/Suldalen, tre på Odderhei i Randesund og de øvrige i Voie, på Grim og Søm.

Snarveien går under togsporet og videre under Ravnedalsveien. Foto: Vegard Damsgaard

— Svært verdifulle- Snarveier er svært verdifulle for at folk skal velge å bruke beina eller sykkelen fremfor bilen når de skal på skolen, arbeidsplassen, butikken eller til sentrum. Men da må snarveiene ha en viss kvalitet, det må ryddes vegetasjon, gruses eller asfalteres, og monteres belysning og skilter, sier Terje Askildsen.

I år har kommunen fått penger til fem prosjekter for totalt 800.000 kroner - på Lund, Bråvann, Andøya, Gimlekollen og Odderhei.

Slik skiltes snarveien på Grim, mellom mølla og bryggeriet. Foto: Vegard Damsgaard

De foreløpig fire siste, som står på programmet i 2017, befinner seg på Sødal, Søm, Moneheia og Gangdalen. De koster 600.000 kroner, som allerede er bevilget. Fædrelandsvennen møter to ansatte fra parkvesenet som merker snarveien fra mølla, langs Grimsbekken via Egelunden forbi Grimtunet og ned til Setesdalsveien ved bryggeriet.

— Vårt inntrykk er at disse veiene er mye brukt. I dag skal vi ut med åtte skilt på fire forskjellige steder, opplyser Tor-Fredrik Axelsen, soneleder for friområdene.

De øvrige tre strekningene de skilter i denne omgang er fra E 39 til Nikkelveien, Duekniben til Kobberveien og Odderhei til busstopp på Dvergsnesveien.

Tor-Fredrik Axelsen (t.h.) og Jan Govert Timenes fra parkvesenet monterer skilter som viser snarveier i Kristiansand. Her fra området Egelunden ved Grimsbekken nær Kristiansand sentrum. Foto: Vegard Damsgaard

Ber om 22 millionerDet vil komme flere. De 80 på venteliste er kostnadsberegnet til 22 millioner og enn så lenge ikke finansiert. I tillegg oppdager parkvesenet stadig små grøntkorridorer som med enkle grep kan gjøres farbare og trygge.

Parkvesenet håper på en solid bevilgning i 2017 slik at arbeidet kan utføres i perioden 2017-19. Prosjektene prioriteres ut fra potensielle brukere og samfunnsnytte.

Bildet viser en snarvei mellom Odderhei og Dvergsnes skole i Randesund. Foto: Parkvesenet

— Regner dere med full pott?- Jeg tror vi ligger godt an til å få mye penger. Om vi får 22 millioner til 80 prosjekter eller fem millioner til 15-20 prosjekter vet man aldri. Vi har sendt en god søknad og er spente på utfallet, svarer prosjektleder Askildsen.

I tillegg til skilting ryddes vegetasjon, det rustes opp eller lages nye stier, monteres ganglys og plasseres ut benker, om noen skulle ha behov for en pause på snarveien.