— Vi har kjørt stramt og forvaltet godt. Nå er tiden inne til å utvikle bygda videre. Svømmehall er for hele folket, fra nyfødte, til eldgamle og til de som driver idrett. Vi ønsker å være vekstkommune, da må vi ha gode tilbud, sier varaordfører Berit Kittelsen, Ap.

Fædrelandsvennen møtte flertallspolitikerne fra Ap. KrF og Sp i plan- og økonomiutvalget utenfor dagens svømmehall klokka 21.30 mandag. Det var en stolt gjeng som offentliggjorde det de har vært enige i nesten en uke.

Varmtvannsbasseng

— Det er ikke så mye å lure på. Vi øker rammen til 130,5 millioner kroner. Anbudet var 122,5. Grunnen til at vi øker ytterligere, er at vi like godt også sier ja til opsjonene vi har hatt på ombygging av det gamle bassenget til varmtvannsbasseng. Det er etterlengtet for mange, sier ordfører Torhild Bransdal.

— Vi spanderer også varmegjenvinningsanlegg. Da kan vi utnytte energien bedre. Det prosjektet er nedbetalt på tre år. Når vi først skal bygge, skal vi gjøre det ordentlig og mest mulig økonomisk, sier Sps Eivind Drivenes.

Dagens svømmehall er fra 1960-tallet. Bassenget er på 12,5 meter og diskusjonen om ny hall har gått i tiår. I fjor sa politikerne ja til svømmehall og de kalkulerte en ramme på 98,5 millioner kroner.

Ba om stopp

For et par uker siden kom anbudene. Billigste lød på 122,5 millioner kroner, og rådmann Svein Skisland ba om stopp. Han har rådet politikerne til å droppe hele prosjektet. Han vil heller foreta en rimelig oppussing av dagens idrettshall og svømmehall.

— Bygger vi ikke nå, bygger vi ikke på mange år. Vi har råd. Vi har 60 millioner i fond, og vi bygger et idrettsanlegg bygda sårt trenger, sier Daniel Bakken, gruppeleder i KrF.

Den totale prislappen blir nå 130.5 millioner kroner. Men med varmtvannsbasseng øker statlige tippemidler vesentlig. Kommunal kostnad blir cirka 104 millioner kroner.

— Det er verd å merke seg at full utbygging med opsjoner var kalkulert av byggekomiteen og konsulenter til 129,5 millioner. Anbudene ligger altså bare én million kroner over det vi beregnet. Det kaller jeg bra, sier Oddvar Steinsland (KrF) i byggekomiteen.

Ikke økt skatt

— Og eiendomskatten vil vel øke?

— Nei. Den fortsetter på 4,5 promille. Det er ingen grunn til at denne saken skal føre til økt eiendomsskatt, sier ordfører Bransdal.

Liv Lauvsland Ap minner om alt som skal bygges:

— Vi får svømmehall, stupetårn og hele Venneslahallen blir tilgjengelig for folk i rullestol. Vi får nye lokaler til Moonlight fritidsklubb, ungdomsskolen får kantine og vi får flere flerbruksrom, samt varmvannsbasseng, sier hun.

— Moonlight inn i prosjektet betyr flere hundre tusen spart i leie. Dette er et godt prosjekt, sier Daniel Bakken.

— Ja, sier ordføreren.

— Selv jeg med mine stive ledd kan svømme og bruke svømmehallen like mye som andre. Dette er et svært viktig folkehelseprosjekt for Vennesla, sier hun.