Der skildres fordelene ved at de fem kommunene slår seg sammen, og at 120.000 innbyggere møter fremtiden i fellesskap fra 1. januar 2020. — Vi gir ut denne avisen vi fordi vi står foran en stor og viktig avgjørelse i juni der innbyggerne skal involveres gjennom folkeavstemninger, og vi ønsker at de skal få så god informasjon som mulig.

Det sa Songdalens ordfører Johnny Greibesland (Sp), da han flankert av de fire andre ordførerne presenterte produktet på Rådhuset i Kristiansand fredag.

Ordførerne rigget seg også til med et kommunalt puslespill på ordførerkontoret i Kristiansand. Fra v. Arne Thomassen (H), Lillesand, Astrid Hilde (Ap), Søgne, Harald Furre (H), Kristiansand, Johnny Greibesland (Sp) og Anders Christiansen (Ap), Birkenes. Foto: Kjartan Bjelland

Fra bystyrets talerstol har Rødts Halvor Fjermeros beskyldt Fædrelandsvennen for å være et propagandaministerium for K5, men nå har K5-tilhengerne selv laget sitt eget produkt:— Noen vil kanskje oppfatte dette som en propagandaavis, men det er ikke vår mening. Det er en informasjonsavis der det også kommer fram tvil og motstand. Men det er klart vi sier hva som er vårt syn, sa Greibesland.

Ønsker sammenslåing

— Alle fem ordførerne ønsker en sammenslåing, og det er også en overvekt for ja-siden i kommunestyrene i Kristiansand, Lillesand og Birkenes. Dette er noe vi tror på og anbefaler, og det ønsker vi å fortelle, sa Kristiansands ordfører Harald Furre (H).

— Vi kan jo ikke skrive en avis mot noe vi er for , sa Lillesands ordfører Arne Thomassen (H).

Intensjonsavtalen politikerne i de fem kommunene er blitt enige om presenteres i sin helhet i avisen, og det er intervjuer med unge og eldre, politikere og ansatte om ulike temaer.

— Dette er rimelige kompliserte prosesser, og nå ønsker vi å få ut fakta og informasjon slik at debatten ikke bare skal være basert på følelser, sa Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap).

Fra nei til ja

Birkenes-ordfører Anders Christiansen (Ap) gikk til valg på at kommunen skulle stå alene, men kunngjorde før påske at han har endret mening:

Ordførerne rigget seg også til med et kommunalt puslespill på ordførerkontoret i Kristiansand. Fra v. Arne Thomassen (H), Lillesand, Astrid Hilde (Ap), Søgne, Harald Furre (H), Kristiansand, Johnny Greibesland (Sp) og Anders Christiansen (Ap), Birkenes. Foto: Kjartan Bjelland

— Det viktigste for meg er å prioritere tjenestetilbudet til innbyggerne, og skal vi holde det på et godt nivå, tror jeg det blir bedre om vi går inn i K5, sier Christiansen til Fædrelandsvennen.Standpunktet får han rikelig anledning til å utbrodere for sine innbyggere i neste uke, for da skal det holdes hele tre folkemøter i Birkenes. Også i Lillesand, Søgne og Songdalen skal ordførerne møte folket til debatt.

Folkemøter

Da håper de at artiklene i Nye Kristiansand skal få fart på snakketøyet:

— Det er utfordrende å få fram fakta og tilstrekkelig informasjon, og nå håper jeg mange vil engasjere seg i det som er konkrete spørsmål og ikke bare baserer seg på følelser, sier Arne Thomassen.

Slik kan den nye kommunen se ut dersom alle brikkene faller på plass. Fra v. Johnny Greibesland (Sp), Songdalen, Harald Furre (H), Kristiansand, Arne Thomassen (H), Lillesand, Astrid Hilde (Ap), Søgne og Anders Christiansen (Ap), Birkenes. Foto: Kjartan Bjelland

Mellom 11. og 25. april skal det gjennomføres en innbyggerundersøkelse der til sammen 5200 innbyggere i de fem kommunene blir stilt spørsmål om sammenslåingen. Og med unntak av Kristiansand, skal samtlige kommuner holde rådgivende folkeavstemning 6. juni.

Nervøs Furre

Ordfører Harald Furre innrømmer at han er nervøs for utfallet:

— Ja, jeg er veldig spent og nervøs. Det er få folkeavstemninger som har endt positivt, så mine kolleger i nabokommunene har en kjempejobb foran seg. Men politikere, rådmenn og ansatte som sitter tett på prosessen ser kommunenes utfordringer framover og at vi blir nødt til å tenke nytt og stort. Nå blir det spennende å se om vi kan skape forståelse hos innbyggerne for det, sier han.

I tillegg til papiravisen som trykkes i 60.000 eksemplarer, vil Nye Kristiansand også lanseres som nettavis. Der vil det også bli anledning til å stille ordførerne spørsmål direkte. Og de lover å gi svar.