KRISTIANSAND: — Sørlandet er en drømmebiotop for mårhunden. Vi har ikke oversikt over hvor den finnes eller hvor mange eksemplarer som finnes her sørpå, men vi har i løpet av de siste årene fått mange troverdige meldinger om mårhund de siste årene, sier viltforvalter hos Fylkesmannen i Vest-Agder, Tor Punsvik.

Tor Punsvik

Folkehelseproblem

Grunneiernes frittstående organisasjon (GFO) i Lindesnesregionen har lovet 5000 kroner i skuddpremie for hver mårhund som blir skutt. Det applauderer Punsvik.

— Dersom mårhunden får fotfeste i landsdelen er det ikke bare et naturproblem, men et folkelhelseproblem. Vi er nok naive her på berget når det gjelder hva slags skadeomfang slike dyr kan representere.

- Naive?

— Det er en lite skjult hemmelighet at det ble holdt mårhund på en gård i Åseral for en tid tilbake. Det undrer oss at såvidt mange var kjent me det ulovlige dyreholdet uten at hverken vi, politi eller Statens naturoppsyn ble varslet. Det forteller om et stort kunnskapsbehov i befolkningen. Hadde vi kjent til at det fantes mårhund på denne gården hadde vi tatt livet av den med en gang, sier Punsvik.

Mareritt

Mårhunden er en fryktet smittebærer av blant annet rabbies og dvergbendelorm - smitte som også er farlig for mennesker.

— Marerittet er at mårhundene kobler opp og lager nye kull. Dyret er særdeles vanskelig å bekjempe. I Finland har de store problemer med mårhundbestanden. Årlig drepes det 170.000 eksemplarer av dyret uten at det har synlig effekt. Mårhund finnes i store mengder i Tyskland og er på vei inn i Polen og Danmark, sier Punsvik.

Svartelistet

Mårhunden er svartelistet i Norge. Det betyr at det er en dyreart myndighetene ikke ønsker i landet. I fjor var Fylkesmannen i dialog med Color Line for å kunne informere de reisende om at det er forbudt å ta med seg mårhund inn i landet og farene som er forbundet med dette.

— Vi har så langt ikke fått midlene vi har søkt om fra miljødirektoratet, men håper å få dette på plass før 2015-sesongen. Vi er en port mot Europa. Det betyr at vi må være ekstra på vakt. Vi lever i en veldig skjermet verden her lengst nord. Når en har vært rundt og kikket på utfordringene de har andre steder i verden, blir en klar over at det er mange typer dyr vi ikke ønsker å ha i vår hjemlige fauna, sier Punsvik.