— Det er beklagelig, skummelt og fryktelig trist. Jeg forsto ingenting da jeg fikk høre om dette. Det gjør jeg fremdeles ikke, sier daglig leder hos Jens Eide AS, Jens Øystein Eide.

6. mai fikk slakteriet besøk av Agder OPS Vegselskap, som lurte på hvor kloakken de fant i Stordalen kom fra. Det ble raskt klart at utslippet kom fra slakteriets gjødseltank på Gaupemyr.

— Det var ingen tvil, det kunne ikke komme fra noen andre, sier Eide.

Da Fædrelandsvennen omtalte saken 9. mai, fortalte Eide at en omlegging av rørsystemet hadde ført til at gjødselvannet ikke havnet i kloakksystemet, slik det har gjort tidligere. Siden flyttingen til Gaupemyr i 2005 har slakteriet sluppet ut vann fra gjødseltanken i det samme sluket én gang i året.

Oppdaget etter omlegging

Nå viser det seg at dette sluket aldri har vært tilkoblet kloakknettet.

— Gjødselvannet har dermed gått ut i terrenget, sier Kjell-Atle Thorbjørnsen i enheten for vann, avløp og renovasjon i Lillesand kommune.

Omleggingen, som kommunen gjorde i fjor, førte til at gjødselvannet ble ledet mot rensebassenget til Agder OPS vegselskap i Stordalen og videre ut i Kaldvellfjorden. Før omleggingen skal vannet ha gått ut like ved nye E 18. ## Uklare miljøkonsekvenser

Gjødselutslipp i nærheten av vassdrag kan være skadelig for fisk og andre organismer.

En gang i året siden 2005 har Jens Eides slakteri tømt vann fra gjødseltanken i dette sluket. Daglig leder Jens Øystein Eide sier at han har trodd at sluket var koblet til kommunens kloakksystem. Etter en omlegging av rørsystemet i fjor ble det klart at det ikke har vært tilfelle. Bildet er tatt av Lillesand kommune etter at utslippet ble kjent 6. mai. Foto: Lillesand kommune

— Det er alvorlig at gjødselvannet har havnet i terrenget, sier naturforvalter Ole Martin Aanonsen i Lillesand kommune.

Inntil i år skal utslippet ha havnet et sted hvor ingen ferdes, slik at det ikke ble oppdaget. Konsekvensene er uklare.

— Et slikt utslipp kan være problematisk dersom det havner i vann eller vassdrag. Overgjødsling kan føre til overgroing, slik at fisk og andre organismer ikke får nok oksygen, sier seniorrådgiver Bjørn Stokke ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Aust-Agder.

Han sier at konsekvensene vil avhenge av utslippsmengden og tidspunktet for spredning.

Føler seg hengt ut

Jens Øystein Eide bedyrer at slakteriet har handlet i god tro. Han sier at kommunen har vært kjent med og godkjent slakteriets praksis.

Daglig leder Jens Øystein Eide går nå gjennom hundrevis av dokumenter for å bevise at Lillesand kommune har vært kjent med og godkjent utslippspraksisen til slakteriet. - Vi kunne aldri funnet på å gjøre dette med vilje. Vi bader jo i Kaldvellfjorden, sier vaktmester Paul Kjelsaas. Foto: Erlend Olsbu

— Jeg synes det er fryktig urettferdig å bli hengt ut som en miljøversting på feilaktig grunnlag. Tegningene vi har viser at alt går hvor det skal, sier Eide.

Ifølge Eide ble kommunen gjort kjent med hvordan vannet fra gjødseltanken ble sluppet ut i januar 2006. Dette avviser Thorbjørnsen.

— Ingen i kommunen var kjent med denne praksisen, som i så fall ikke ville tillates. Eide burde uansett ha skjønt eller undersøkt hvor dette vannet fra sluket havnet, svarer Thorbjørnsen.

- Må behandles

Dyremøkka som lagres i gjødseltanken bak slakteriet hentes av lokale bønder som sprer den på jordene sine.

— I midten av tanken dannes et vannlag. Det er dette vannet som har blitt spylt ut i sluket en gang i året, sier Eide.

Daglig leder Jens Øystein Eide demonstrerer hvordan det meste av gjødselvannet renner ut i enden av båsene, før det behandles og sendes videre til kommunens renseanlegg. Noe av vannet renner ut i andre enden og ut i gjødseltanken på utsiden. Foto: Erlend Olsbu

Det meste av vannet som brukes til å spyle båsene for gjødselrester forsvinner i sluk inne i fjøset. Dette vannet blir behandlet før det havner i kommunens kloakksystem. Ifølge Thorbjørnsen må vannet behandles, ettersom kommunens renseanlegg ikke er dimensjonert til å ta imot gjødselholdig vann.

Fant rør med gjødsel

Dagen etter at utslippet ble kjent ble det gjennomført en befaring på området. Eide ble da kjent med at kommunen hadde funnet gjødsel i et rør lenge før utslippet 6. mai.

— Det er riktig at det ble funnet rester av gjødsel i gammelt overvannsystem da det ble gravd i området. Uansett kunne ingen forutsette at dette kom fra sluk ved gjødseltank som følge av praksisen til Eide. Det var heller ingenting som tydet på at gjødselvann kom fra denne sluken, da praksisen ifølge Eide inntreffer en gang i året, sier Thorbjørnsen.