— De siste 14 dagene har vært svært bra. Det er kommet flere fisk opp i elva, sier Egil Odderstøl i Vennesla Jeger og Fiskeforening.

I Otra i forrige uke ble det dratt opp hele 821 kilo laks. Det er imponerende fangstall som også smadrer Mandalselvas beste uker. Storebroren i vest har 464 kilo som best, også det i uke 33. ## - Varmen ødela

Siden laksesesongen startet, har fiskerne i Otra fisket opp 3650 kilo. Sommervarmen ødela det som kunne blitt en skikkelig god sesong.

Terje Pedersen holder frem laksen på 11,1 kilo som ble fanget den 20. juni i Otra. Foto: Privat

— Det var så varmt i sommer at kun de som manglet noe i topplokket brukte tiden på laksefiske. Totalt sett blir nok sesongen som i fjor og kommer vi rundt fem tonn må det sies å være bra med tanke på at vi kun har ei mil å fiske på, sier Odderstøl, som selv har dratt opp 12 laks.- Jeg har fisket bitte lite. Den største var på 5,7 kilo, sier han.

Fire tonn i Mandal

Mandalselva med sine 48 kilometer med lakseførende strekning kan drøye fire tonn denne sesongen.

— Det siste døgnet har det sprettet godt rundt i nedre del av elva og mye ny fisk har gått opp i elva. Vi fikk en svak start på sesongen og nå ser det bedre ut, sier Odd Møll, leder i Mandalselva elveeigarlag.

På grunn av den svake starten på sesongen ble det søkt om forlengelse av laksesesongen i Mandal. Myndighetene har bestemt å forlenge til 15. september.

— Jeg tror vi havnet på opp mot seks tonn i år, noe som vil være en middels sesong, sier Møll. Elva kan se langt etter toppåret 2012 da resultatet var ti tonn laks.

Kjempet i 45 minutter

Selv dro Møll opp en laks på 11,6 kilo, den tredje største i elva denne sommeren.

— Jeg tok den på Nedre Fuskeland da det var i ferd med å lysne om morgenen. Den var tung og det var en 45 minutter lang kamp før jeg fikk den på land. Etterpå var jeg helt gåen og måtte legge meg ned en lang stund, minnes Møll.

Ettersom sesongen nå er forlenget ønsker Møll å oppfordre fiskere til å slippe fanget hunnlaks ut i elva igjen.

— Vi ønsker å sikre nok gytefisk og hannlaksen kan befrukte flere hunner, sier lederen av elveeigarlaget.

Selger færre fiskekort

Marnar Laksesenter melder også om en noe laber sesong.

Denne fisken på 10, 8 kilo er den største som er tatt i Lygna denne sommeren. Jan Tore Tellefsen dro den i land ved Kvelland 6. august. Foto: Privat

— Spesielt i starten var det få fiskere i elva og det generelle kortsalget er litt svakere enn i fjor. Nå har det tatt seg opp og spesielt i helgene er det bra med folk i helga, sier Lene Lauvdal, leder på Marnar Laksesenter i Marnardal.Den største laksen i Mandalselva er fisket av Per Skarpengland og veier 12,5 kilo. I Otra har Per Jørgensen tatt den største fisken som også veide 12,5 kilo. I Lygna er det Jan Tore Tellefsen som står på topp med 10,8 kilo, mens Stig Håbesland har tatt den største i Tovdalselva med 10,6 kilo.