Randi Corneliussen vikarierer i salgsboden til Karl Yngve Kristensen langs Topldalsveien i Tveit, og koser seg med sommerjobben. Foto: Christian Tunge
De store butikkjedene har ofte bedre priser enn de lokale gårdsutsalgene. På ICA Vågsbygd selger Åse Fossdal jordbær fra Søgne til 29,90 per kurv. Foto: Christian Tunge
Signe Gismarvik (f.v.) og Kamilla Plaszko tok seg en jordbærpause fra jobben på Kiwi Hamresanden. Foto: Christian Tunge

Karina Heltne og Patrycja Daria Rojak selger bær, frukt og grønnsaker på Torvet i Kristiansand. Jordbærene fra Tofteland gård i Søgne koster 39 kroner per kurv, mens du får fire kurver for en hundrings. Selgerne forteller om stor forskjell i smak på dagens nyplukkede bør og de som var modne for tre-fire uker siden.

— Nå er de på topp, sier Patrycja Daria Rojak.

— Vanligvis er de ikke så gode så tidlig på sesongen, men godværet har gjort at bærene er på sitt beste tre uker tidligere enn i fjor, legger Karina Heltne til.

Bærene er populære, og fra slagsboden deres selges det mellom 25 og 30 kasser med jordbær om dagen, men de regner med at salget øker i fellesferien.

— Vi går tom flere ganger om dagen, så bonden kommer stadig med påfyll til oss, sier Heltne.

Kortreiste munnfuller

Friske bær får man også ved jordbærebonde Karl Yngve Kristensen sitt utsalg i Tveit. Der plukkes de på den ene og selges på den andre siden av Topdalsveien.

— Man får det ikke mer kortreist enn dette, sier Randi Corneliussen som koser seg i salgsboden langs veien

Randi Corneliussen vikarierer i salgsboden til Karl Yngve Kristensen langs Topldalsveien i Tveit, og koser seg med sommerjobben. Foto: Christian Tunge

Nordmenn spiser mest jordbær

Ifølge Opplysningskontoret for Frukt og Grønt er det ingen som spiser så mye jordbær som nordmenn. En gjennomsnittlig nordmann får i seg fire kilo av de søte favorittene hvert eneste år. Når Fædrelandsvennen er på besøk i Tveit, strømmer kundene til. De fleste kjøper hele kasser for 300 kroner, men man kan også få kurver til 35. — Mange kjøper gårsdagens bær for 200 kroner per kasse. Noen lager syltetøy, men de fleste lager jordbærsmoothie, sier Corneliussen.

Hun er klar på at bærene er ekstra gode denne uka. Karl Yngve Kristensen dyrker både Florence, Sonata og Korona. Korona er den suverent mest populære jordbærsorten i Norge. Hele 70 prosent av de norske jordbærene vi spiser er Korona.

— De er ekstra søte og min personlige favoritt, forteller Corneliussen.

Billigere i butikk

På Kiwi Hamresanden selger de Kristensens bær, men der slipper man unna med 29,90 per kurv. Butikkmedarbeiderne Signe Gismarvik og Kamilla Plaszko koste seg med en jordbærpause i sola.

— I dag var de ekstra gode. Bedre enn normalt, sier Plaszko.

Signe Gismarvik (f.v.) og Kamilla Plaszko tok seg en jordbærpause fra jobben på Kiwi Hamresanden. Foto: Christian Tunge

Prisen på bær varier fra butikk til butikk, men også fra dag til dag. På torsdag er prisen på ei kurv jordbær på Rema Lund 19,80. — Det er tilgangen på bær som styrer utprisen. I begynnelsen av uka kostet ei kurv rundt 30 kroner, og jeg kan ikke garantere at vi kan holde prisen så lav som 19,80 resten av uka. Men akkurat i dag er de veldig billige, sier kjøpmann på Rema Lund, Leif Schellhorn.

ICA Vågsbygd får jordbærene sine fra Søgne, og prisen er 29,90 per kurv.

— Norske jordbær er svært populære. Vi selger normalt mellom 10 og 15 kasser hver dag, men salget tredobles når vi har jordbær på tilbudet, sier Åse Fossdal, frukt- og grøntansvarlig på Ica Vågsbygd.