— Han har opplyst at han våknet av varmen. Da han forsøkte å orientere seg var det ganske mye røyk i rommet. Da flammene tiltok knuste han et vindu for å komme seg ut, sier Lillesand-lensmann Kjetil Nygård til Fædrelandsvennen.

Ute på gaten ble 51-åringen tatt hånd om av naboer som hørte vinduet bli knust.

— Det var naboene som meldte fra om brannen. De hadde hørt at det singlet i glass og så at det røk fra den aktuelle adressen, sier Nygård.

Leiligheten som brant ligger i førsteetasje i et bygg i Øvregate i Lillesand sentrum. 51-åringen som ble lettere skadet kom seg ut ved å knuse vinduet til venstre i bildet. Foto: Ernest Boswarva

Kvinne (38) omkom

51-åringen var en av to personer som befant seg i den brennende leiligheten. Den andre, en 38 år gammel kvinne, omkom.

— Hun ble funnet inne i leiligheten. Jeg vet ikke hvor hun lå, men hun ble funnet ganske raskt. Det ble forsøkt gjenoppliving, men etter kort tid ble hun erklært død, sier Nygård.

51-åringen, som pådro seg lettere skader, er nå utskrevet fra sykehus og ble avhørt av politiet mandag. Forklaringen har ikke gitt politiet noe svar på hva som forårsaket brannen.

— Det fremkom ikke noe som kan si noe eksakt om brannårsaken, sier Nygård.

Ingen hørte røykvarslere

Kriminalteknikere fra politiet, brannvesenet og el-tilsynet gjennomførte mandag sine undersøkelser på branntomta.

— Vår oppgave er å finne ut hvor brannen startet og årsaken til brannen. Hva vi har funnet kan jeg ikke si noe om, sier kriminaltekniker Asbjørn Follerås etter at åstedsundersøkelsen ble avsluttet mandag ettermiddag.

Det er foreløpig uklart om leiligheten var utstyrt med røykvarslere.

— Mannen som reddet seg ut har ikke sagt noe om dette. Han beskriver at det var varmen som vekket ham. Naboer vi har snakket med har heller ikke hørt noen røykvarsler. Hva krimteknikerne har funnet vet jeg ikke foreløpig, men jeg vil tro at de leverer sin foreløpige rapport i morgen, sier Nygård.

Pårørende er informert

Lensmannen opplyser at de fleste av den omkomne 38-åringens pårørende er informert.

— Vi har en dialog med de pårørende, men vi har foreløpig ikke fått bekreftet at alle er informert. Vi kan derfor ikke frigi navnet ennå, sier Nygård.

Kvinnen er nå sendt til obduksjon for å få nærmere klarhet i dødsårsaken.

Var leietaker i huset

Nygård opplyser at det ikke er noen som mistenkt for å ha gjort noe straffbart i forbindelse med brannen.

— Det primære nå er å fremskaffe opplysninger om brannen og årsaken til den, sier Nygård.

Han bekrefter at 38-åringen var leietaker i leiligheten som brant. Ifølge vitner som Agderposten har snakket med hadde kvinnen bodd i leiligheten i 14 år.