Politibetjentene Øystein Homme og Linda Gabrielsen patruljerer mandag gatene med våpenet synlig på hofta. Foto: Erlend Olsbu

— Bevæpningen gjelder alle uniformerte politifolk som utfører patruljetjeneste. Det betyr blant annet at dersom du blir stoppet i trafikkontroll, vil UP-betjenten som ber om førerkort være bevæpnet med et håndvåpen, sier stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt.

Bjørn Fredrik Nordli (25) mener det er på tide at politiet får gå med skytevåpen til vanlig. Foto: Erlend Olsbu

Fra i dag og fire uker framover vil alle patruljerende politifolk i Norge bære tjenestepistolen synlig på hofta. Bakgrunnen er en trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste.— Det er to grunner til at vi gjør dette. Det ene er at vi blir i stand til å respondere hurtigere og mer effektivt dersom det skulle oppstå trusselsituasjoner. Det andre er at politiet, som er utpekt som et terrormål, får en bedre mulighet til å beskytte seg selv, sier Austad.

Les også:

Tviler på ulykker

Han er trygg på at mannskapene i Agder vil takle den nye situasjonen.

— Norsk politi trener veldig mye på skarpe oppdrag, sammenlignet med andre land. Jeg er ikke engstelig for at noen vil skyte seg selv i foten eller plaffe ned vanlige banditter, sier Austad.

Jeg er ikke engstelig for at noen vil skyte seg selv i foten eller plaffe ned vanlige banditter.

Austad presiserer at politiet har klare rutiner for væpnede oppdrag. Disse skal fortsatt følges.

— Forskjellen er at våpenet som tidligere var innelåst i bilen nå er flyttet til hofta. Dermed trenger ikke du ikke å innhente tillatelse til å hente våpenet, men væpnede oppdrag vil fremdeles styres fra operasjonssentralen, sier Austad.

Les også:

Viktig å være obs

Han erkjenner at han synes situasjonen er spesiell.

F.v. Camilla Jensen (28), Ingrid Risdal (61) og Charlotte Guttormsen (25) er alle fornøyde med at politiet kan bevæpne seg nå. De mener det vil skape en ekstra trygghet blant folk flest. Foto: Erlend Olsbu

— Det er jo historisk dette, så det gir meg en spesiell følelse, sier Austad, som har vært med på og ledet mange skarpe oppdrag i løpet av sine 33 år i politiet.

Politibetjentene Øystein Homme og Linda Gabrielsen er trygge på at de har fått den treningen de trenger.

— Vi er vant til å være årvåkne, men nå blir det også viktig å være obs på at du er bevæpnet. Du skal ha kontroll på tjenestevåpenet til enhver tid. Det hender jo at vi havner i et basketak, sier Gabrielsen.

De føler seg ikke spesielt truet, selv om polititjenestemenn er utpekt som terrormål.

— Jeg har tenkt litt på det. Det er jo en grunn til at det nå blir gitt anledning til bevæpning, sier Gabrielsen.

- Helt topp

Alle Fædrelandsvennen snakket med i Markens mandag, har tillit til at politiet vil håndtere den nye situasjonen på en god måte.

— Jeg synes det er helt topp. Slik samfunnet har blitt, er det en ekstra trygghet at politifolk er bevæpnet. Jeg stoler på politiet, sier Ingrid Risdal (61).

Rafael Perez (51) stoler på at politiet vil bruke våpenet i tråd med gjeldende lover og regler. Foto: Erlend Olsbu

Det samme sier Camilla Jensen (28) og Charlotte Guttormsen (25).— Det er jo en del av jobben deres å håndtere skytevåpen. Jeg tror det vil skape mer trygghet blant vanlige folk, sier Jensen.

— Jeg synes det er på tide. Et bevæpnet politi kan kanskje holde skurkene litt på avstand, sier Bjørn Fredrik Nordli (25).

Bussjåfør Rafael Perez (51) tror også bevæpnet politi vil skape en ekstra trygghet.

— Jeg stoler på at de bruker våpenet på den måten de skal. Dessuten er det jo lover og regler som de må følge, sier Perez.