Når norske kommuner i de kommende årene skal slå seg sammen, kan de største få ansvaret for både videregående skoler og kollektivtrafikk.

Men det gjelder kun kommuner over 100.000 innbyggere.

— En slik oppgave krever et betydelig større oppland enn en vanlig kommune, sa professor Signy Irene Vabo på en pressekonferanse mandag.

Hun har ledet regjeringens ekspertutvalg som nå har lagt fram sin sluttrapport om kommunereformen. Der presenterer de forskjellige forslag på hvordan norske kommuner skal bli i i framtiden. I to av de tre modellene blir det opprettet store bykommuner som får langt flere oppgaver enn i dag.

- Interessant

Kristiansand vil kunne bikke 100.000 innbyggere hvis de slår seg sammen med nabokommunene. Skulle alle kommunene i regionen slå seg sammen (Kristiansand, Lillesand, Vennesla, Birkenes, Iveland, Søgne og Songdalen), får en slik kommune rundt 135.000 innbyggere.

Utredning av en slik kommune foregår nå.

Les også:

— Det er interessant å se på en modell der størrekommuner overtar flere oppgaver. Og deter interessant å se på modeller der vi kan få flere sentre som kan balansereOslo. Men regjeringen har ennå ikke konkludert, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan-Tore Sanner (H) på pressekonferansen.

Demokrati

Regjeringens ekspertutvalg mener at norske kommuner må ha minst 10.000 - 15.000 innbyggere. Kommuner på denne størrelsen må også kunne overta en rekke oppgaver som stat og fylke har i dag:

  • Psykisk helsevern

  • Rusbehandling

  • Habilitering og rehabilitering

  • Hjelpemidler

  • Arbeidsmarkedstiltak

  • Barnevern

  • Planlegging

Ekspertutvalget mener dette er bra for demokratiet:

— Gir man kommuner flere oppgaver, kan man styrke lokademokratiet ved å gi innbyggerne innflytelse på områder som er viktige for de, sa Vanebo på pressekonferansen.

Les også:

Mister oppgaver

Noe krav om minimum 10.000 — 15.000 innbyggere vil neppe komme fra regjeringen. Men om kommunene ikke kommer over dette innbyggertallet,kan de miste oppgaver som de har i dag.

— Vi må vurdere om de aller minste kommunene fortsattskal ha ansvar for alle oppgaver, og det ser vi på fortsatt. Det er fordiformålet med hele reformen er bedre tjenester for innbyggerne, sa Jan Tore Sanner.

Oslo-status

Ekspertutvalget ser for seg forskjellige modeller for hvordan en storkommune skal fungere. Den kan få overført oppgaver fra fylkeskommunen, men fremdeles være en del av fylkeskommunen. Alternativet er en "Oslo-modell" der de største kommunene får praktisk talt de samme oppgavene som fylkeskommunene.

I en slik situasjon vil for eksempel Kristiansand overta alle oppgaver som Vest-Agder fylkeskommune i dag utfører.

— Det kan vitalisere lokalpolitikken, men samtidig må man spørre seg om hva som skjer med det som er igjen i resten av fylket, sa Vanebo på pressekonferansen.