LILLESAND: — Etter et slikt vedtak og med den lave tillitt nemnda ser ut til å ha blant formannskapets flertall, vil det være galt å fortsette med mitt verv. Jeg tar konsekvensen av dette og stiller herved min plass som leder av nemnda til disposisjon med umiddelbar virkning, skriver leder av sakkyndig nemnd for eiendomsskattesaker i Lillesand, Svenny Karlson (SV).

UT: Svenny Karlson (SV) vil ut av sakkyndig nemnd for eiendomsskattesaker i protest mot manglende tillit fra det politiske flertallet. Karlson er leder av nemnda. Foto: Tore-Andre Baardsen

Hun er ikke alene om å reagere kraftig på formannskapets behandling av omtaksering på Ågerøya.Også Venstres medlem, Tor Audun Danielsen, sier fra seg vervet i nemnda:

— Det er åpenbart at flertallet ikke har tillit til de vurderinger som er gjort i sakkyndig nemnd, skriver Danielsen .

UT: Tor Audun Danielsen (V) vil ut av sakkyndig nemnd for eiendomsskattesaker i protest mot manglende tillit fra det politiske flertallet. Foto: Lars Hoen

En igjen

Begge har sendt brev til ordfører Arne Thomassen hvor de stiller sine verv til disposisjon. Det innebærer at to av tre faste medlemmer går ut av nemnda i protest.

Onsdag vedtok formannskapet atter en gang ikke å omtaksere eiendommene på Ågerøya etter at boplikt ble opphevet i mai. Dette til tross for at administrasjonen i Lillesand to ganger har anbefalt politikerne å gå i gang med omtaksering.

Administrasjonen mener eiendommene på Ågerøya ble snillere taksert enn andre sammenliknbare eiendommer på grunn av boplikt. Når boplikten ble opphevet, burde de samme eiendommene derfor omtakseres.

— Lovbrudd

Vurderingen baserte seg blant annet på uttalelser fra sakkyndig nemnd.

— Som leder av nemnda er jeg av den klare oppfatning at formannskapets vedtak er et brudd på sentrale punkter i eiendomsskatteloven og skatteloven, skriver Karlson.

Begrunnelsene fra flertallet, bestående av Høyres, Fremskrittspartiets og Kristelig Folkepartis representanter for å avvise kravet om omtaksering, er at det ikke er godt nok dokumentert at eiendommer med boplikt faktisk ble mildere behandlet enn andre da eiendomsskatt ble innført i Lillesand i 2008. — Etter mitt syn innebærer vedtaket en urimelig forskjellsbehandling av eiendomsbesittere på Ågerøya, og kan – naturlig nok – avstedkomme en rekke krav om omtaksering fra eiere av fritidseiendommer, slik det allerede er kommet fra boligeiere i Langholmsund, mener Danielsen.