Tirsdag sprakk nyheten om at den gamle prestegården i Vennesla er solgt til en privat kjøper for 5,5 millioner kroner, men den nye eieren kan ikke føle seg trygg på at kommunen ikke en dag vil komme og banke på døra.

Vet du hvem kjøperen er? Tips journalist Henrik Ihme på e-post eller på telefon 99021763

— Eiendommen er sikret i kommuneplanen ved at den er markert som offentlig formål. Foreløpig er det ingen konkrete planer, men en eventuell, fremtidig reguleringsplan gir lovhjemmel for ekspropriasjon, sier rådmann Svein Skisland til Fædrelandsvennen.

Rådmann Svein Skisland Foto: Frode Lindblom

Eiendommen hadde en prisantydning på 4,6 millioner kroner, og politikerne sa tidligere i år nei til et eksklusivt tilbud fra Opplysningsvesenets fond (Ovf) om å kjøpe eiendommen for fem millioner kroner.— Den prisen var over det kommunen anså som akseptabel, og vi er dessuten ikke interessert i å drive eiendomsprisene opp i Vennesla, sier Skisland.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook!

— Hva hadde vært riktig pris?

— Per i dag har vi ikke behov for eiendommen ut fra de planene som ligger, så det er vanskelig å si.

Ingen planer

Behovet for en ny og større kirke i Vennesla har vært snakket om i alle år, og eiendommen har vært sett på som en viktig del for å få plass til et nytt kirkebygg.

— Kirka er selv opptatt av å sikre seg eiendommen for å få plass til ny kirke, men foreløpig er det ingen konkrete planer om dette, sier rådmannen, som ikke har noen betenkeligheter ved at kommunen først avstår fra å kjøpe i en budrunde, for så å skulle skaffe seg eiendommen senere gjennom ekspropriasjon.

At de ikke tok kontroll over den da de fikk tilbudet er uforklarlig for oss

— Det har vi muligheter til, og hvis det skjer vil en riktig pris for det som eventuelt er offentlighetens behov bli fastsatt, sier han.

Med et bruksareal på 329 kvadratmeter og en tomt på over 2500 kvadrat, gir eneboligen fra 1947 mye hus for pengene, klemt inn mellom kirka og kirkegården og skolene i Vennesla. Selv om utviklingsmuligheten er begrenset, så kan den nye eieren bo der.

Fædrelandsvennen kjenner ikke til hvem vedkommende er, men budet kom inn sist fredag. Megler Ole Magne Eliassen i Stray eiendomsmegling sier at han ikke ønsker å kommentere salget.

- Uforklarlig

Avdelingsleder i Ovf, Bernt Aas, mener imidlertid at kommunens fremgangsmåte er underlig.

— Å ekspropriere er en dyr prosess, med omkostninger og gjeldende markedspris. At de ikke tok kontroll over den da de fikk tilbudet er uforklarlig for oss, sier han.Aas sier at Ovf sitter på 435 presteboliger i dag, og har planer om å selge unna rundt 200 av dem.

— Kapitalen fra dette skal inn i Ovf, og komme Den norske kirke til gode. Vi kan ikke dele ut offentlig eiendommer, og er nødt til å ta markedspris, selv om mange ønsker å kjøpe for mindre enn det, sier han.

— Her feilvurderte kommunen, siden de trodde at de kunne få den for under takst. Megler forteller oss at interessen for eiendommen var stor, sier han.

Kirkeverge i Vennesla, Allan Neset, sier at ønsket om ny kirke går så langt tilbake som til 1856. — Vi er ikke aktør her, men behovet for en større kirke er stort, og jeg håper at vi vil få det på plass om ikke altfor lenge.

Stusser

Salget ble gjort kjent da Svein Skisland informerte politikerne i Plan- og økonomiutvalget tirsdag.

— Det står i taksrapporten at eiendommen har utviklingsmuligheter, men eiendommen er avsatt til offentlig formål. Derfor virker salgssummen på 5,5 millioner kroner veldig høy, sa gruppeleder i KrF, Daniel Bakken, til Fædrelandsvennen da.

— Det er mye usikkerhet her, og kjøperen må vite hva han gjør, sier han.

Gruppeleder i Høyre, Bernt Slettedal, mener at ekspropriasjon er et lite ønskelig virkemiddel, men at det offentliges behov i området er åpenbare.

— Det foreligger ingen vedtak om å bygge ny kirke, så det var vanskelig å kaste oss med i en budrunde da budet kom inn sent på en fredag.