KRISTIANSAND: — Det er kommet setningsskader i rådhuset i forbindelse med gravingen på Torvet. Vi har gitt beskjed til Veidekke som har stanset alle graving umiddelbart, sier eiendomssjef Hans-Christian Gram i Kristiansand kommune.

Også rådmann Tor Sommerseth er orientert om skadene, og har sett dem ved selvsyn under møtet i Kristiansand bystyre onsdag kveld.

Lang sprekk.jpg

— Det er sprekker i veggen her, sier han til Fædrelandsvennen.

Undersøkelser

Gram forteller at rådhusforvalteren var den som oppdaget sprekkene i veggen på rådhuset, og varslet om det.

Gram mener dette ikke er en dramatisk situasjon foreløpig, men har ikke selv vært og sett på skadene. Det har Fædrelandsvennen onsdag kveld.

Den lengste sprekken er på høyre hånd like innenfor inngangsdøra. Sprekken går nesten fra gulvet, opp bak bildeveven fra Else Marie Jakobsen og nesten opp til taket, omtrent tre meter i lengde. Oppe ved taket er det også en liten sprekk.

Over buegangene inn til både venstre og høyre er det også tydelige sprekker.

Rådhusforvalteren forteller til Fædrelandsvennen at han så sprekkene med en gang han kom på jobb onsdag morgen, og meldte fra oppover i systemet.

Slik ser noen av sprekkene ut på utsiden av rådhuset. Foto: 03811-tipser

Torvet er nå grav opp helt fram til fronten på rådhuset, og spuntingen av stålbjelker er i gang helt inn til veggen.Det er Torvparkering AS som har ansvaret for å grave ut til det svært omstridte parkeringshuset under Torvet. Torvparkering AS har gitt ansvaret for utbyggingen til Veidekke.

— Jeg har fått melding om at det har oppstått setningsskader i forbindelse med gravingen, bekrefter distriktsleder i Veidekke, Are Westbye. Han har varslet geoteknisk ansvarlig for å sjekke hva som har skjedd, og hvilke tiltak som kan settes inn slik at gravingen kan gjenopptas.

1864

Han forteller at det regnes som normalt at det oppstår setningsskader, særlig med et slikt gammelt hus som Rådhuset. Det ble innviet 15. september 1864. I 1920 ominnredet kommunen bystyresalen. Formannskapssalen ble innredet i forbindelse med det forsinkede byjubileet i 1951 og hele bygningen ble rehabilitert i begynnelsen av 1980-årene, i følge hjemmesidene til Kristiansand kommune.

Lange sprekker.jpg

Westbye forteller at Veidekke har satt ut målere på bygningene rundt Torvet, og at det er registrert en setning på cirka en centimeter i rådhuset.— Vi har ikke registrert setninger i andre bygg rundt Torvet, sier han.

- Ikke uvanlig

— Er du, Gram, overrasket over dette, tatt i betraktning gravingen som foregår?

— Nei, det er ikke uvanlig at graving så tett opp i andre bygg kan forårsake setningsskader, sier Gram.

— Kan andre hus, eller Domkirken, også være rammet?

— Det vet jeg ikke, sier Gram.

Utgravingen til parkeringshus på Torvet i Kristiansand har påført rådhuset setningsskader. Foto: Vegard Damsgaard