VENNESLA: — Da talte Gud til meg, og sa at jeg skal forkynne hans budskap. Ganske spesielt. Egentlig hadde jeg ikke lyst, og fortsatte 11 år til som automatiker på boreplattform.

- Hvorfor hadde du ikke lyst?

— Først og fremst fordi jeg ville få lønnen redusert til en tredjedel. Jeg var gift, hadde to døtre som var vant til å få alt de pekte på, og hadde nettopp kjøpt båt.

- Likevel ga du etter?

— Det var uunngåelig etter et bønnemøte i 1984. To eldre damer og jeg satt der og ba, da den ene ba Herren kalle en ny pastor til Filadelfia i Vennesla etter at Odd Bergum hadde sluttet. Der og da talte Gud til meg for andre gang i mitt liv. Han sa at jeg er mannen som skal overta. Jeg hadde fortsatt ikke lyst, og kjempet sant og si en tøff kamp. Heldigvis ga jeg etter, ble hovedpastor fem år senere.

- Hva leste du egentlig i Dagbladet denne dagen?

— Det husker jeg ingenting av.

Får beskjed

Nå har du vært pastor i Filadelfia i 23 år og kan gå av med AFP om to år. Vil Gud si fra når du har ledet menigheten lenge nok?

— Det regner jeg med. Jeg har i alle fall bedt ham si tydelig ifra.

- Har det vært tider da du lengtet tilbake til skruene på plattformen?

— Ja.

- Kanskje særlig for fem år siden, da noen krevde din avgang?

— Spesielt da. Men ellers har det vært fredelige og spennende år. Jeg har møtt mange interessante mennesker i alle livets faser. Som leder av pinsevennenes råd i fire år, fikk jeg også mange reiser og møter med kjente ledere.

- Har du aldri tvilt på kallet?

— Nei. I den forbindelse vil jeg spesielt takke kona, Reidun, for trofast støtte. Hun giftet seg tross alt med oljearbeider som tjente godt.

Formel 1

- Er talegavene en genetisk arv?

— Jeg vokste opp på gård, med en far som var heller treg, når han først sa noe. Bestefar steinhugger.

.- Det ryktes at du, av alle ting, er glødende interessert i racerbiler?

— I Formel 1, ja. Prøver å få med meg et løp hvert år.

Men det store på fritiden er familien. Seks barnebarn er en flott dessert.