Dermed fikk administrerende direktør Jan-Roger Olsen støtte for sin innstilling. Framtiden til Flekkefjord sykehus blir imidlertid ikke klar før den nasjonale sykehusplanen foreligger til høsten 2015. For Arendals del skal både akuttkirurgisk og fødeavdeling opprettholdes, og utover dette blir Kristiansand hovedsykehus for Sørlandet.

Akutt

Det er imidlertid ikke sikkert at det blir akuttkirurgi eller fødeavdeling 24 timer i døgnet i Arendal, det kan bli delt med Kristiansand. Styret mener vaktordninger i minst mulig grad skal dubleres, altså at det er vaktordninger både i Kristiansand og Arendal samtidig.

Les mer:

Et endelig vedtak om sykehusframtiden på Sørlandet kommer ikke før i februar 2016, og vedtaket er så fleksibelt at det kan gjøres endringer i løsninger dersom tiden viser at det er riktig.

Grønt lys

Først og fremst har nå Olsen fått grønt lys av styret til å fullføre arbeidet med å bygge et nytt bygg for psykiatrien i Krisiansand, til rundt 800 millioner kroner.

Jan-Roger Olsen like før styremøtet begynte torsdag.

Direktøren pekte i sin innledning på at dersom han skulle begynt med blanke ark med å bygge sykehus på Sørlandet, ville det bare blitt ett sykehus på Sørlandet.— Det vil være best både økonomisk og faglig for pasientene, sa han.

Ikke hovedsykehus

Styrerepresentant Tone Midttun støttet forslaget om tre sykehus, men ville at det ikke skulle settes en merkelapp på Kristiansand som "hovedsykehus".

— Dette kan vi vente med til vi får føringene i nasjonal helseplan, sa Midttun. Hun la vekt på sykehusets motto, som lyder "Trygghet når du trenger det mest"l. Hun kritiserte prosjektleder Per Torgersen for å ha konkludert med at det bare skal være ett sykehus på Agder, for tidlig. Hun mener det har forhindret bedre utredning av tilbudet med tre sykehus.

Liv Hellen Rafoss, styrerepresentant for ansatte i Flekkefjord, fokuserte særlig på Flekkefjord og understreket viktigheten av å beholde fødetilbudet.

Styremedlem Per Kristian Vareide støttet Olsens innstilling, men er usikker på om modellen innebærer økonomisk bærekraft. Derfor ville han ha ytterligere undersøkelse av konsekvenser ved alle tre alternative driftsmodeller.

Les mer:

Falt

Lars E. Hanssen mente ytterligere undersøkelser burde utsettes til nasjonal helseplan kommer. Avstemmingen viste at forslaget falt med Dunsæds dobbelstemme.

Fra Arendal mente Geir Noraberg at styret bør signalisere hva sykehusene i Flekkefjord og Arendal skal inneholde.

— Vi bør signalisere at det skal være akuttkirurgi i Flekkefjord i likhet med Kristiansand og Arendal, og barneavdeling i Arendal, sa han.

Han støttet også forslaget om å ikke kalles sykehuset i Kristiansand for "hovedsykehus". Dette fikk imidlertid ikke flertall.

Les også:

Alvor

Styreleder Camilla Dunsæd sa at det er viktig å understreke at styret mener alvor når det vedtar at det skal videreutvikles tre sykehus.

— Vi gjør ikke det for å flytte all aktivitet til Kristiansand, vi gjør det for å videreutvikle alle tre. Jeg heller likevel mot å kalle Kristiansand for "hovedsykehuset", sa hun.

I diskusjonen videre ble temaet enkelte endringer i formuleringer, blant annet om å vedta at enkelte funksjoner skal ligge forskjellige steder.Det fikk ikke flertall.

Vareide understreket sterkt at han mener spørsmålet om økonomisk bærekraft kommer til å trumfe alt annet, framover. Derfor ville han ikke ha for detaljert vedtak.

— Jeg håper dette vedtaket er et godt vedtak for Sørlandet sykehus, sa Dunsæd da vedtaket var et faktum.

Les også:

Litt skuffet

Ordfører Jan Sigbjørnsen i Flekkefjord er ikke helt fornøyd med vedtaket:

— Jeg er litt skuffet. jeg skulle ønske de hadde vedtatt å gå dypere inn i analysene av de tre alternativene slik Vareide foreslo. Når vi ikke fikk inn i vedtaket at Flekkefjord skal beholde både akuttkirurgi og fødeavdeling, får vi jobbe mot stortingspolitikerne som skal behandle nasjonal helseplan, sier Sigbjørnsen.

Varaordfører Anders Kylland (Frp) i Arendal hadde håpet å unngå et vedtak som slår fast at Kristiansand skal være hovedsykehus.

— Med dette vedtaket vil både Flekkefjord og Arendal sykehus bli svekket på sikt. Mer og mer vil bli samlet i Kristiansand, sier Kylland umiddelbart etter vedtaket.

Han mener styret burde ventet til etter framleggelsen av nasjonal helseplan før det ble satt merkelapper på sykehusene.